Glas Javnosti

SKOČILA CENA STRUJE ZA PRIVREDNIKE! Ekonomisti: Vlada Srbije treba da se odupre kuknjavi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Socijalno-ekonomski savet (SES) prihvatio je inicijativu privrede za kontrolisano povećanje cene struje za preduzeća.

"Privredni subjekti uglavnom imaju zaključene ugovore sa Elektroprivredom Srbije do kraja ove godine, a nekima je ugovor već istekao i struju plaćaju po novim cenama. Poskupljenje je drastično, ide i preko 100 odsto i odgovorno tvrdim da je to skok troškova koji dobar deo preduzeća neće moći da izdrži", rekao je nakon sednice predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić. 

I dok privrednici smatraju da će zbog najavljenog poskupljenja biti prinuđeni da smanje proizvodnju na neko vreme dok ne prođe kriza, što će prouzrokovati i veliko otpuštanje radnika, ekonomisti ne vide problem.

 

Samo sad je pitanje da li su ljudi spremni da smanje svoje profite ili misle da im neko u tržišnoj privredi garantuje da oni dobiju taman koliko njima treba ili koliko su projektovali“, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

To u tržišnoj privredi nije moguće, smatra Savić i dodaje da Vlada Srbije treba da se odupre kuknjavi od strane poslodavaca da im se umanje silni troškovi, jer građani nisu dužni da trpe zbog njihovih loših odluka.

„Kakvo je to pitanje u tržišnoj privredi, nemojte nam povećavati cenu struje jer mi to ne možemo da izdržimo. Niko ne pita građane Srbije da li oni imaju novac da kupe proizvode. Kada je dobro tim ljudima, kada zarađuju velike profite i kada se očekuje da imaju neku empatiju, oni kažu da je to njihov novac i njihova zarada. Onda se zapitajte zašto imate problem, ali ne očekujte solidarnost od građana Srbije“, napominje Savić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR