Glas Javnosti

EPS TRLJA RUKE! Pune kase od prodaje.Ima li osnova da struja poskupi za stanovništvo?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci su uvereni da razloga za poskupljenje struje za građane nema i da privrednici nisu u pravu kada se bune protiv povećanja cena.

Kako ocenjuju sagovornici Danasa, EPS-ova struja je za privrednike i dalje niža od svoje realne tržišne vrednosti. 

EPS je još u aprilu saopštio da je od 1. januara do 6. aprila prodao 1,4 milijarde kilovat-sati struje, tri puta više nego u istom periodu 2020. godine, zbog čega nije bilo potrebe da ta kompanija kupuje struju. 


 
Shodno postignutim rezultatima, razloga za poskupljenje za individualne potrošače nema. S obzirom na to da EPS sada prodaje struju privredi po znatno višim cenama od cene proizvodnje i da će viškove koje izvozi naplaćivati skuplje, ne postoji opravdan povod za promenu cena prema domaćinstvima.

- Neki danas upiru prst u Elektroprivredu Srbije, ali EPS nije odgovoran za cene na berzi. Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da iako su cene za privredu skočile, cene EPS-a i dalje su najpovoljnije u odnosu na konkurenciju - naveo je Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR