Glas Javnosti

Siniša Mali: Srbija je najprivlačnija za strane investitore

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija i da više od 60 odsto tih investicija u region Zapadnog Balkana dolazi u našu zemlju.

- Moramo da nastavimo tako, jer to znači nove fabrike, nova radna mesta, veće plate i penzije.

Mali je naglasio i da je Srbija u prethodnom periodu sačuvala stabilnost, što potvrđuje i udeo javnog duga koji je u bruto domaćem proizvodu (BDP) danas 47,6 odsto.

- To dovoljno govori kako precizno i pažljivo vodimo računa o svakom dinaru i da se ni na koji način ne igramo sa našom makroeonomskom stabilnosti i da precizno i pažljivo vodimo računa o svakom dinaru, rekao je Mali.

On je dodao da je pokazatelj stabilnosti Srbije i stopa nezaposlenosti, koja je rekordno niska i iznosi 9,1 odsto, dok je, kako je podsetio, pre 11,12 godina bila 25,9 odsto.

Istakao je da i stopa zaposlenosti nikada nije bila veća i da iznosi 50,7 odsto, a to znači da nikada veći broj radnika u Srbiji nije plaćao poreze i doprinose.

- Treći pokazatelj stabilnosti je deficit. Planirali smo da prošle godine on bude 3,3 odsto, a bio je 2,2 odsto, naglasio je Mali.

On je dodao da je Srbija prošle godine imala rast BDP-a 2,5 odsto i da je naš rast baziran na izvozu i investicijama, za razliku od mnogo razvijenijih zemalja.


- Samo u februaru ove godine stopa rasta našeg BDP-a bila je 5,9 odsto. I kada pogledate, rastu nam sve grane privrede, dakle rastu nam i industrija, proizvodnja, krediti, turizam, poljoprivreda i usluge. Dakle, to je za naše građane najvažnija poruka, rekao je ministar finansija Srbije.

Mali je naveo i da je njegova poseta Vašingtonu, gde je predvodio srpsku delegaciju na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, kao i na brojnim drugim važnim sastancima, bila prilika da se predstavi šta je Srbija dosad uradila, naglašavajući da su svi rezultati i uspesi Srbije prepoznati kod najznačajnijih svetskih finansijskih institucija.

"Tri su najvažnija zaključka te konferencije kada je svetska ekonomija u pitanju. Prvo je da je svetska ekonomija izbegla recesiju, ali da su stope rasta mnogo niže nego u prethodnom periodu, a oni su to nazvali soft lending, odnosno meko prizemljenje. Druga stvar je da su različite zemlje različito reagovale i prolazile kroz ovu krizu, a treća stvar je da i dalje u srednjem roku postoje veliki rizici zbog ovih konflikta, zbog svih izazova sa kojima se svet suočava, što može da dovede do usporavanja", rekao je Mali.Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR