Glas Javnosti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar finansija Siniša Mali sastao se u Vašingtonu sa direktorkom MMF-a Kristalinom Georgijevom, koja je pohvalila reforme sprovedene u Srbiji, istakavši da smo, "zahvaljujući tim reformama i postignutim ekonomskim rezultatima, zaslužili mesto na kojem smo sada".

Kako je navedeo na sajtu Vlade Srbije, Mali je rekao da su direktorki MMF-a predstavljeni pozitivni makroekonomski parametri Srbije, kao što su rast ekonomije i stranih direktnih investicija, kao i plata i penzija, uz nisku stopu nezaposlenosti i intenzivnu izgradnju putne infrastrukture.
- Sporazum sa MMF-om ističe krajem ove godine i na sastanku je dogovoreno da će biti produžen još na najmanje dve godine. Time pokazujemo da smo spremni da nastavimo sa reformama, što je poruka i građanima Srbije i investitorima koji treba da dođu u našu zemlju - podvukao je Mali.

Mali je rekao da je upoznao svoju sagovornicu i sa projektom EKSPO 2027 i njegovim potencijalom da pruži šansu za rast celog regiona:
- Zajedno smo konstatovali da je EKSPO 2027. godine i sve što ga čini, izgradnja brzih pruga, auto-puteva, škola, bolnica, ulaganja u energetiku, najveća šansa za ceo region u smislu rasta i novih investicija i da se pokažemo svetu na pravi način.
Mali je još jednom ponovio da Srbija, za razliku od mnogo razvijenih zemalja, ubrzano raste i da je javni dug pod kontrolom. 

Sumirajući svoju trodnevnu posetu Vašingtonu, on je ocenio da sa svih sastanaka na kojima je bio nosi dobre vesti za Srbiju, a to je da su svi pohvalili dosadašnji napredak, reforme i rast.
- Treba da nastavimo sa reformama Poreske uprave, javnih preduzeća i u oblasti energetike. Potrebne su reforme i u oblasti socijalnih davanja, uređenja tržišta rada, dakle, svega onoga što ekonomiju čini još atraktivnijom i konkurentnijom - precizirao je Mali.
Sve to, kako je naglasio, treba da nas dovede do cilja koji smo zacrtali planom "Skok u budućnost - Srbija 2027", a to je da prosečna plata iznosi 1.400 EUR, 650 EUR prosečna penzija i 650 EUR minimalna zarada.

Glas javnosti /E05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR