Glas Javnosti

SIJARTI U BEOGRADU POTPISAO VAŽAN UGOVOR: Dogovoreno skladištenje srpskog gasa u Mađarskoj

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

MINISTAR finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike.

Nakon toga je potpisan i ugovor između Srbijagasa i mađarske kompanije "MVM CEEnergy Zr", na osnovu čega će Srbija moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime.

Ugovor o kupovini prirodnog gasa i o skladištenju i logističkim uslugama su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.


Na osnovu ranijeg dogovora predsednika Srbije i premijera Mađarske Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, Srbija će, kako je najavljeno, tokom predstojeće zime moći da uskladišti 500 miliona kubika gasa.

Mali je posle sastanka sa Sijartom 25. maja u Budimpešti rekao da će, na osnovu dogovora koji su Srbija moći da povuče iz mađarskih skladišta u oktobru tri miliona kubika dnevno, po šest miliona kubika dnevno u novembru, decembru i januaru i tri miliona u martu.

Peter Sijarto se ranije sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Sa velikim prijateljem Srbije, ministrom Peterom Sijartom razgovarao sam o regionalnoj situaciji i istakao potrebu za još bližom saradnjom u oblastima energetike i zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i o konkretnim koracima u cilju njihove realizacije - objavio je predsednik na svom Instagram profilu.

- Posebno smo razmatrali pitanja tranzitnih kapaciteta, kao i snabdevanja gasom i konstatovali da je nesmetani tranzit energentima između naše dve zemlje još jedan dokaz izuzetne, odgovorne i prijateljske saradnje Srbije i Mađarske. Ponovio sam iskreno i trajno opredeljenje Srbije da unapređuje odnose sa Mađarskom, koji su sada na najvišem nivou u istoriji zahvaljujući i posvećenosti i otvorenosti vlade premijera Viktora Orbana za bilateralnu saradnju - izjavio je Vučić.

- Zahvalio sam ministru Sijartu i premijeru Orbanu na doslednoj i snažnoj podršci Mađarske evrointegracijama Srbije, koju ističu uvek i na svakom mestu - istakao je.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR