Glas Javnosti

Sezona LETOVANJA tek POČELA, a CENE HRANE u Grčkoj veće nego prošle godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

VELIČINA TEKSTA Aa Aa Talas poskupljenja širom Evrope zahvatio je i Grčku, a osim što ćemo ove godine izdvojiti više novca za turističke aranžmane, čekaće nas i više cene svakodnevnih namirnica. Tako su tradicionalni ulični giros ili suvlaki postali su pravi luksuz za "obične" turiste na Mikonosu, sa cenama koje se kreću od 9,40 pa sve do 15 evra!

Grčka televizija Mega navodi da giros ili suvlaki sa svinjskim mesom na Mikonosu koštaju 9,40 evra, a oni koji se odluče da u giros ili suvlaki dodaju i halumi sir, moraće da "odreše kesu" i plate najpopularniju grčku uličnu hranu 13,90 evra. Najskuplja je pak, kombinacija ražnjića i ćevapa koja na Ostrvu vetrova iznosi 14,90 evra.

S druge strane, oni koji se odluče da giros ili suvlaki jedu u restoranu u vidu porcije, mogu da računaju da cene kreću tek od 17,50, dok su neke varijacije na temu 19,90. Halumi pride i ceh je već 24,50.


"Istina je negde na sredini. Vlasnik običnog fast fuda u gradu Mikonosu plaća po četiri hiljade evra mesečno kiriju za lokal, osim toga mora da plati sezonske radnike i nađe im smeštaj, tako da ne može da bude jeftinija ni hrana. Ali, ako izađete van grada možete naći suvlaki već od 4,40 evra, ne mora da bude tako skupo", kaže Petros Nazos, novinar televizije Mikonos Live.

Na konstataciju voditelja da je Mikonos odavno ostrvo koje prosečni Grci ne mogu da priušte, a cene samo nastavljaju da rastu, Nazos odgovara:

"Zato smo i imali najgori maj u poslednjih 20 godina, pola hotela je ostalo zatvoreno. Ovo je jako skupo ostrvo na koje ne može svako da dođe, jer hrana i piće imaju istu cenu u maju i u avgustu"

Na Santoriniju za giros ili suvlaki (sa bilo kojim mesom) potrebno je izdvojiti najmanje 6,50 evra, a porcije istih jela u restoranima se kreću već od 16 evra.

Cene su malo niže na Parosu gde su ulični giros ili suvlaki oko 5,50 evra, a u obrocima od 14.

U "skromnijem" Saronskom zalivu, tačnije na ostrvu Hidra ulična hrana kreće se već od 4,50 evra, dok je na susednom Specesu evro manje.

Lija Hajdiroglu, vlasnica suvladžinice u Solunu kaže da su u poslednje vreme skočile cene mesa zbog čega je morala da povisi cene onoga što nudi.


"Kupci su u šoku kada im kažem da je običan giros bez ikakvih dodataka 4,30 evra", kaže ona.

Na obližnjem Halkidikiju se takođe ove godine beleže više cene suvlakija i girosa. Naime, najjeftiniji suvlaki košta najmanje 4,30 evra, a oni koji žele giros ili suvlaku u somunu umesto u piti, moraće da izdvoje i do 5,50 evra.

"Problem je što se Halkidiki nalazi daleko od ostatka Grčke, pa dobavljači moraju da pređu više kilometara da bi nam doneli potrebne proizvode, zbog čega je i veća cena kada naplaćujemo kupcima", rekao je za TV Mega vlasnik jednog fast fuda.

Glas javnosti/E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR