Glas Javnosti

SEVEROZAPADNA EVROPA NAJVIŠE TROŠI GAS: Gas u Evropi pojeftinjuje kako bi se podstakla veća industrijska upotreba

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Severozapadnoj Evropi, evropskom regionu sa najvećom potrošnjom gasa, u poslednja tri meseca 2023. godine zabeležene su temperature iznad proseka za ovo doba godine, potiskujući potražnju za grejanjem i upotrebom gasa, piše Rojters.

Temperature u Frankfurtu u Nemačkoj bile su 2,3 stepena Celzijusa iznad dugogodišnjeg proseka između oktobra i decembra (premašile su prosek za 67 od 92 dana).
Izmerene temperature na londonskom aerodromu Hitrou bile su 1,1 stepen iznad sezonskog proseka u poslednja tri meseca 2023. (premašile su prosek za 61 od 92 dana).

U celoj Evropi, temperature su bile posebno blage tokom decembra, što je dovelo do veoma malog crpljenja zaliha tokom meseca.
Kao rezultat toga, skladišta gasa su i dalje bila 86,5 odsto popunjena krajem decembra, što je pad u odnosu na vrhunac od 99,6% u novembru, ali drugi najveći u istoriji, i 15 procenata više od desetogodišnjeg sezonskog proseka.
Na osnovu vremenskih obrazaca i tempa pražnjenja skladišta gasa posmatranih tokom poslednjih deset godina, predviđa se da će zalihe gasa završiti zimu na 616 TWh, sa verovatnim rasponom od 481-792 TWh.
Centralna projekcija bi bila druga najveća ostvarena u istoriji i skoro ista kao na kraju zime 2022/23.
Sada ne postoje scenario u kojima će evropske zalihe postati zabrinjavajuće niske pre kraja zime 2023/24.
U stvari, skladišta u EU i Velikoj Britaniji će verovatno završiti zimu sa skoro 54% ​​popunjenosti, sa verovatnim rasponom od 42 do 69%.
Cene ostaju znatno iznad dugogodišnjeg proseka, a potrošnja industrijskog gasa je i dalje smanjena, tako da je veća verovatnoća da će skladištenje završiti u gornjoj polovini opsega.
Obnavljanje potražnje
Posle osamnaest meseci rasta cena i oskudnog uvoza prirodnog gasa između sredine 2022. i kraja 2023, izazvanih uvođenjem sankcija Rusiji, Evropa se nalazi u neobičnoj poziciji da treba da podstakne veću potrošnju gasa.
Cene fjučersa su već počele naglo i uporno da padaju da bi podstakle veću potrošnju i očistile neke od viška zaliha.

Prosečne cene gasa koji treba da bude isporučen u januaru 2024. pale su na 36 EUR po MWh u decembru, sa 52 EUR u oktobru.
Ipak, realne cene su još uvek nešto iznad petogodišnjeg proseka od 21 EUR između 2015. i 2019. godine, pre uvođenja sanskcija Rusiji i pre pandemije koronavirusa 2020. godine.
Ali oni više ne signaliziraju potrebu za ekstremnom štednjom od strane domaćinstava, komercijalnih korisnika, industrije i proizvođača električne energije.
Očekuje se da će se pad fjučersa nastaviti i omogućiti komunalnim preduzećima, industrijskim korisnicima i proizvođačima da zadrže cene za narednu godinu na 34 evra, što je pad sa 52 evra u odnosu na 2023. i 117 evra u odnosu na 2022.
Ali gas će nastaviti da pojeftinjuje sve dok se ne pojave znaci da će energetski intenzivni industrijski korisnici ponovo pokrenuti neke od kapaciteta koji su bili prazni tokom 2022/23. Deo te potražnje će morati da se povrati da bi se ustalile cene.


Glas javnosti/ R02S

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR