Glas Javnosti

GASPROM SE OGLASIO: Iz Rusije u Kinu prošle godine stiglo skoro 50% gasa više nego 2022. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ruski izvoz gasa u Kinu bio je skoro 50% veći prošle godine u odnosu na 2022. godinu, saopštio je je Gasprom. Rusija je prošle godine isporučila 22,7 milijardi kubnih metara gasa azijskoj državi preko gasovoda "Snaga Sibira", saopštila je kompanija na društvenoj mreži Telegram.

Taj iznos je premašio ugovorne obaveze Gasproma za 700 miliona kubnih metara. U 2022. Kini je mega-cevovodom isporučeno 15,4 milijarde kubnih metara gasa. Gasprom je ubrzao snabdevanje gasom vodećem trgovinskom partneru Rusije preko gasovoda "Snaga Sibira", a u utorak je postavljen novi dnevni rekord. Gasprom je tokom cele prošle godine više puta isporučivao više gasa dnevno u odnosu na količine koje su bile ranije ugovorene.
Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je prošle nedelje da će isporuke gasa Kini dalje rasti i da će, prema prognozama, dostići 38 milijardi kubnih metara u 2025. godini.

Gasprom snabdeva Kinu prirodnim gasom u skladu sa dugoročnim ugovorom koji je potpisao sa Kineskom nacionalnom naftnom korporacijom. Snaga Sibira je deo tridesetogodišnjeg sporazuma između dve kompanije vrednog 400 milijardi dolara koji je potpisan 2014.
Rusija je preusmerila izvoz energenata u Aziju nakon što je 2022. izgubila kupce iz zemalja EU zbog početka sukoba u Ukrajini i zapadnih sankcija.


Glas javnosti/ R02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR