Glas Javnosti

Setva pšenice u Kolubarskom okrugu pomerena: Evo zašto kasne radovi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U jesenjoj setvi, ozima strna žita i krmno bilje, treba da budu zasejana na 23.000 hektara oranica u Kolubarskom okrugu.

Međutim, prognoze poljoprivrednika i struke govore drugačije, da će zbog vremenskih uslova, kašnjenja setvenih radova, a pre svega zbog cene repromaterijala, biti zasejane manje površine nego prošle godine.
Snežana Stojković Jevtić, savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Valjevu, podseća da je optimalni rok za setvu pšenice druga polovina oktobra. Međutim, kako dodaje, setva maltene još nije ni počela, a sejalice su odradile tek mali deo posla, uglavnom na parcelalama pod ječmom.

 

Kao jedan od razloga za pomeranje setvenih radova, Stojković Jevtić navodi berbu kukuruza koja je u toku, jer je ova ratarska kultura uglavnom predusev pšenici i seje se na većim površinama. Osim toga, u poslednje vreme bilo je malo padavina, pa je sadržaj zemljišne vlage nizak i u takvim uslovima nemoguće je obaviti kvalitetnu pripremu, kao što je oranje.

- Trenutna, niska otkupna cena pšenice, kao i slab kvalitet zrna i niski prinosi, zbog obilnih svakodnevnih padavina tokom maja i juna, ne motivišu proizvođače da seju pšenicu. Mnogi od njih se dvoume da to uopšte čine ove jeseni. Jedino pozitivno je znatno niža cena mineralnih đubriva nego prošle jeseni. Prošle jeseni pšenicom je u Kolubarskom okrugu zasejano je 17.736 hektara i teško da će se to dogoditi ove godine, ali je još rano za takve progonoze – smatra Snežana Stojković Jevtić.


Osim što će primena pune agrotehnike izostati na mnogim parcelama, ratari će, kažu, za setvu koristiti „seme sa tavana”. Svesni rizika koji korišćenje merkantilnog semena za setvu donosi u vidu smanjenja prinosa, dodaju da su na taj korak prinuđeni zbog cene semenske pšenice.

Zemljoradnik Dragan Marjanović iz ubskog sela Banjani do sada je uspeo da zaseje 38 hektara. Za setvu je koristio merkantilno seme pšenice i biće, kako kaže, zadovoljan ako prinos bude bio tri-tri i po tone po hektaru.

- Nedeklarisano seme nosi rizik i nosi prinos. Videćemo da li ćemo uspeti, ali ići u nova zaduženja ili novo kreditiranje, po meni je to veoma opasno. I cene semenske pšenice su veoma malo pale, a ne za onoliko koliko bi bilo prihvatljivo, pa smo došli sad na jedan paritet jedan prema tri. To je na ovu cenovnu politiku veliko. Vi se sada zadužite za tri kilograma pšenice, čak i više, jer su strane sorte 75–80 dinara za kilogram. Ali, verujte da će mali broj proizvođača da se odluči da poseje tako neko skupo seme ili da se zaduži. Mislim da će se smanjiti površine pod pšenicom, a koju sejemo zbog plodoreda – kaže Marjanović.


Planom setve, koji je objavio Eurostat, pšenica će u Kolubarskom okrugu biti zasejana na 15.650 hektara, sledi ječam na 4.397, zatim tritikale na 1.043, ovas 884, raž 166 i ostala strna žita na 83 hektara. Pored toga, od ozimih kultura procenjuje se da će lucerkom biti zasejano 378 hektara, uljanom repicom 105 hektara, dok će ostalo krmno bilje zauzeti 194 hektara.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR