Glas Javnosti

SASTANAK RADNE GRUPE I FIJATOVIH RADNIKA: Današnji dogovor sa malim pomakom u rešavanju problema

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Današnji, treći sastanak Radne grupe za rešavanje statusa zaposlenih u Stelantisovoj fabrici automobila u Kragujevcu koji je trajao četiri sata, završen je danas bez konkretnih rezultata.

Kako su medijima preneli predstavnici radnika i sindikata u tom telu koje je formirala Vlada Srbije, današnji razgovor bio je posvećen proširenju liste zaštićenih radnika.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila Saša Đorđević rekao je novinarima nakog sastanka da danas nije napravljen nikakav pomak i da su sva pitanja i dalje otvorena.



On je rekao da je otežavajuća okolnost što iz fabrike automobila još nema informacija koliko se radnika prijavilo za rad u inostranstvu, jer izjašanjavanje za to traje do srede, 15. juna.

Prema saznanjima sindikata, odziv je veoma slab, pre svega zbog toga što ljudi ne žele da odlaze na rad u inostranstvo na dve godine. Verujemo da bi odziv bio znatno veći da je rad u inostranstvu bar duplo kraći nego što je predloženo, rekao je Đorđević.

Dodao je da se nada da će radna grupa do srede, 15. juna imati sve potrebne informacije i da će moći da predloži konkretna rešenja.

Planiramo da u petak, 17. juna obavestimo radnike o svim ponuđenim rešenjima i nadam se da će ona biti prihvatljiva i zadovoljavajuća, rekao je Đorđević i dodao da će, u suprotnom, radnici posegnuti za drugim oblicima borbe za svoja prava.

I drugi učesnici konferencije za novinare su istakli da na današnjem sastanku radne grupe nije bilo nikakvog dogovora, kao i da visina otpremnina nije bila na dnevnom redu.
Jedan od učesnika sastanka koji je želeo da ostane anoniman rekao je FoNetu da iz Stelantisa nema nikakvih naznaka o eventualnom povećanju otpremnina u odnosu na prvobitini predlog.

On je rekao da Stelantis nudi zakonsku otpremninu uvećanu za 20 odsto, što u proseku iznosi oko 2.100 evra po radniku dok sindikati traže 1.000 evra po godini staža.

Premijerka Ana Brnabić je ranije izjavila da je u Stelantisu 500 radnika proglašeno za tehnološki višak, a da će preostalih 1.500 nakon dvogodišnjeg angažmana u inostranstvu nastaviti da radi u fabrici automobila na električni pogon koja treba da počne sa proizvodnjom 2024. godine. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR