Glas Javnosti

SARADNJA SA MMF-om KROZ PARTNERSKI ODNOS: Poručuje guvernerka Tabaković

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Guverner Jorgovanka Tabaković učestvovala je u ponedeljak, 4. jula na sastancima Konstituence Švajcarske u Međunarodnom monetarnom fondu i Grupaciji Svetske banke. Sastanci su održani u Bad Ragazu, u Švajcarskoj, u okviru obeležavanja 30 godina zajedničkog rada Konstituence, navedeno je na sajtu NBS.

Na sastanku koji je vodila Kristalina Georgijeva, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, na temu globalnih ekonomskih izgleda, fragmentacije i neizvesnosti, razmatrani su brojni aktuelni izazovi i moguće politike i u kratkom, i u dugom roku.

Kako se navodi, Tabaković govorila je o "neophodnosti koordinisanog delovanja na globalnom nivou, transparentnoj komunikaciji i očuvanju poverenja u nosioce politika, za šta je neophodno čuvanje ukupne stabilnosti dobro odmerenim aktivnostima".





Obraćajući se na sastanku Konstituence, guverner Narodne banke Srbije rekla je da značaj jubileja pojačava svest da su okolnosti u kojima smo u proteklih 30 godina živeli, radili i mnogo toga uradili bile prilično izazovne, prenosi Ekapija.
- Iza nas su tri decenije velikih, možda i tektonskih promena u brojnim oblastima ekonomije, nauke, politike... Iza nas su velike promene u društvu, kojima smo i sami doprinosili. Ja znam da je svako od nas za svoj narod, region i svet želeo najbolje i radio da se to najbolje ostvari - ocenila je guverner Jorgovanka Tabaković.
Naglasila je i da se "saradnja Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom odvija kroz partnerski odnos i da doprinosi ostvarivanju ciljeva ekonomske politike naše zemlje".
Govoreći o aktuelnom trenutku, ona je istakla da se obezbeđenje energetske stabilnosti, stabilnosti tržišta hrane i s njima povezano rešavanje inflacije na globalnom nivou, kao i upravljanje rizicima od mogućih zaokreta u tokovima kapitala i rastućih pritisaka na javni dug i na platne bilanse velikog broja zemalja, nameću kao prioritet.
Izdvojila je dva pravca delovanja ekonomske politike na dug rok, a to su "nastavak odgovorne ekonomske politike, uz neophodnu kvalitetnu sinergiju monetarne i fiskalne politike". Dok je drugi pravac diversifikacija – od tržišta i proizvoda, preko izvora finansiranja investicija i oblasti u koje se investira, do izvora snabdevanja energentima.
Kako je navedeno, Tabaković je zaključila da će Srbija ostati važan faktor regionalne povezanosti kroz brojne incijative poput Otvorenog Balkana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR