Glas Javnosti

MISIJA MMF-a O SRBIJI: Srpska ekonomija se oporavila mnogo brže od očekivanog

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je, na kraju posete našoj zemlji, da se privreda Srbije odlično nosi sa izazovima koje je nametnula pandemija kovida 19 i da je u toku snažan privredni oporavak, podržan značajnim merama vlasti, saopštila je Narodna banka Srbije.

Dodaje se da je Republika Srbija u prvih devet meseci ove godine ostvarila bolji rezultat od očekivanog i to za 182 milijarde dinara, a pre svega zbog bolje naplate poreskih prihoda. Zaključak je da se srpska ekonomija oporavila mnogo brže nego što je to bilo očekivano.

Navedeno je da su povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2 odsto uticali na povećanje privatne potrošnje, što se, takođe, odrazilo na privredni rast u ovom periodu. Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa šest na sedam odsto zbog povoljnih kretanja u tim oblastima.

Ovakav rast BDP-a, kako je istaknuto u saopštenju, omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

Očekuju da će se, kao i u drugim zemljama, inflacija još nekoliko meseci kretati na sličnim nivoima, nakon čega će se, tokom 2022. godine, vratiti u ciljani koridor.

Misija ocenjuje da je na ovakva kretanja koja su prisutna u velikom broju zemalja, NBS reagovala adekvatno pooštravajući monetarne uslove povećanjem prosečne repo stope unutar koridora kamatnih stopa, ne menjajući pritom referentnu kamatnu stopu.
Konstatuje se i da je bazna inflacija u Srbiji relativno stabilna, što ukazuje da su inflatorni pritisci privremenog karaktera.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR