Glas Javnosti

ŠANSA ZA DOMAĆE VINARIJE: Uskoro sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sporazum o slobodnoj trgovini koji će Srbija i Kina potpisati u narednom periodu dodatno će ojačati trgovinske veze dve zemlje.

Posebne benefite mogu da očekuju naši poljoprivredni i prehrambeni proizvođači, vinari i vinogradari, koji će svoje proizvode moći da prodaju pod povoljnijim uslovima na ogromnom kineskom tržištu.

Od 2012. do 2021. godine, izvoz Srbije u Kinu povećan je 152 puta, a u prošloj godini je dostigao skoro milijardu dolara.


- Izvoz prehrambenih proizvoda je izvozna šansa za naše kompanije, posebno zato što se u poslednjem periodu izdvojio jedan broj srpskih kompanija koje kvalitetom i asortimanom svojih prehrambenih proizvoda zadovoljavaju standarde EU kao i najviše svetske standarde“, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Potencijali za saradnju postoje i u oblasti infrastrukture, energetike, visokih tehnologija, eksploatacije rudnih bogatstava, kao i u ulaganju u proizvodne kapacitete radi plasmana na treća tržišta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine najviše smo izvozili u Kinu rude, drvo i drvnu građu, pumpe za grejne sisteme, preparate za čišćenje, goveđe meso, a uvozili različitu robu, poput telefona, odeće i obuće, mašine i aparate - prenose novosti.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Sasha u 29.07.2022 06:52:36 h
     0 
Kao i obično, mi ćemo njima kvalitetnu robu, a oni nama neko smeće koje im stoji tamo negde po magacinima godinama, koje ne znaju kome da uvale. Veliki naši prijatelji...