Glas Javnosti

SAMOSTALNI SINDIKAT ZASTAVE ZABRINUT: Ukupne obaveze fabrike 20,5 milijardi dinara, potrebna pomoć države

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava oružje Dragan Ilić rekao je da su ukupne obaveze te fabrike 20,5 milijardi dinara, što je 4,5 milijarde iznad vrednosti kapitala, kao i da je Zastavi potrebna pomoć države kako bi prevazišla krizu zbog lošeg upravljanja.

Kako je istakao, fabrika svakog trenutka može da ode u bankrot ili stečaj, kao i da se trenutna nelikvidnost najviše izražava kroz neplaćanje dobavljačima, zbog čega su "sve nabavke stale i fabrika neće moći daleko da dogura".
Ilić je rekao da sindikat traži odgovornost "onih koji su fabriku doveli u takvo stanje", prenosi portal Ekapija.

- Zašto fabrika u ovom trenutku ima ogromne zalihe neprodate robe, to je sada pitanje za one koji su vodili fabriku sve ovo vreme. Mi tražimo, između ostalog, da se ta roba proda pod hitno, da se postavi generalni direktor koji će obezbediti prodaju te robe, novu proizvodnju i uposlenost naših zaposlenih - rekao je Ilić.
Prema njegovoj oceni, fabrika ima profitabilan i konkurentan proizvod koji se traži na svetskom tržištu, kao i da ima veliku potražnju i mogućnost za veliku proizvodnju.
Ilić je napomenuo da fabrika od 21. decembra nema generalnog direktora, što ju je dovelo pred "potpuni slom", da je postala poslovno nesposobna, a proizvodnja na ivici prekida i da je ugrožena isplata zarada zaposlenih.

Prema njegovim rečima, sindikatu je poručeno da Grad Kragujevac ima želju da pomogne, ali da je njegov udeo u kapitalu mali, a da je gradonačelnik Nikola Dašić obećao da će uspostaviti komunikaciju sa zvaničnicima države u vezi sa rešavanjem problema.
Ilić je rekao da će zaposleni sutra ponovo održati štrajk upozorenja na radnim mestima od 11 do 12 sati kako bi ukazali na "neshvatljivo i skandalozno ponašanje državne strukture prema fabrici".
Iz sindikata su podsetili da su ranije svim nadležnim državnim organima uputili "apel za spas fabrike" koja zapošljava oko 2.400 radnika i od koje indirektno živi oko 10.000 građana Kragujevca.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR