Glas Javnosti

S&P 500 u padu, dok je Nvidia pod pritiskom

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Indeks S&P 500 pao je u petak, a deonice tržišnog predvodnika Nvidije povukle su se drugi dan.

Indeks širokog tržišta pao je 0,16% i završio na 5.464,62, dok je Nasdaq Composite pao 0,18% na 17.689,36. Dow Jones Industrial Average porastao je za 15,57 poena ili 0,04% i zatvorio se na 39.150,33.

"Tehnološke deonice i dalje su u središtu pažnje", rekla je Emili Roland, jedna od glavnih investicijskih stratega u kompaniji "Džon Hankok Investmen Menadžment".

"Ne mogu da se setim vremena kada je jedna jedina deonica...bila toliko uticajna na tržištu, a to je zaista bio ključni pokretač tržišne aktivnosti u poslednje vreme."

Deonice Nvidije pale su za 3,2 odsto na Volstitu. U četvrtak je deonica dosegla najviši nivo u istoriji prije nego što je zatvorila više od 3% niže. Uprkos tome, proizvođač čipova je još uvek u porastu od 155% do danas, i nakratko je pobedio Microsoft kao najvrednija javna kompanija u utorak.

S&P 500 zabeležio je unutardnevni rekord od 5.505,53 ranije tokom sedmice i zabeležio je nedeljni napredak od 0,6%. Nasdaq je sedmicu završio nepromenjen, dok je Dow porastao 1,45% što je njegova najbolja izvedba od maja.


Neki znakovi preopterećenog tržišta počeli su se pojavljivati u posljednjim sesijama, iako nije jasno je li porast podstaknut umjetnom inteligencijom dosegao svoje granice. Čak i Nvidia, koja je dovoljno velika da utiče na tržište, pokazuje znakove da bi njen uzlazni zamah mogao da posustane.

"Verovatno nije loše vreme da skinete žetone sa stola", rekao je Dave Grecsek, direktor u Aspiriantu. "Imali smo veličanstven niz, a tržište se čini malo proširenim."

Ukupno američko tržište zabeležilo je najveći obim trgovanja od 15. marta, zbog trostrukog witching-a — odnosno, isteka deoničkih opcija, opcija na deoničke indekse i opcija na berzanske indekse.


Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR