Glas Javnosti

Rio Tinto nastavio da kupuje zemljište u Srbiji uprkos navodnom prekidu projekta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti/ Beta

Rio Tinto je od juna 2022. u okolini Loznice kupio zemljište u vrednosti od bar 1,2 miliona evra, uprkos tome što je Vlada Srbije obustavila projekat te kompanije o iskopavanju litijuma "Jadar", objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

BIRN je došao i do dokumenta sa sastanka te kompanije sa Delegacijom EU, u kom se, između ostalog, navodi i to da Rio Tinto blagonaklono gleda na lokalni, a strahuje od potencijalnog nacionalnog referenduma o projektu "Jadar" koji je trebalo da bude sproveden u okolini Lozice.

Posle serije protesta ekoloških aktivista širom zemlje i blokada mostova i saobraćajnica, Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić 20. januara prošle godine stopirala je projekat "Jadar" i poništila sva dokumenta sa kompanijom Rio Tinto.


Međutim, deo javnosti nije bio ubeđen da je projekat potpuno obustavljen, već su isticali da je samo “zamrznut” do povoljnijih društveno-političkih okolnosti.


Istraživanje BIRN-a pokazuje da rudarska korporacija definitivno nije “stavila tačku“ na projekat. Samo od juna 2022. do danas, kompanija je kupila najmanje 5,78 hektara zemlje u okolini Loznice.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR