Glas Javnosti

REČ STRUČNJAKA: Neće biti restrikcija struje, ali očekujemo udar na budžet građana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Energetski stručnjak Miodrag Kapor kaže da će Srbija deliti sudbinu evropskog kontinenta po pitanju povećanja cena, ali da verovatno neće biti restrikcija struje ove zime. Na pitanje da li građani mogu da očekuju udar na budžet, novinar ekonomske rubrike lista Danas Gojko Vlaović odgovara – kako da ne.

- Kad rastu cene energenata, to utiče na rast cena hrane i svih životnih namirnica - rekao je Vlaović u emisiji Novi dan na N1.
On smatra da će gasa biti dovoljno ove grejne sezone, jer Srbija nije među zemljama kojima je Rusija ukinula mogućnost snabdevanja, ali će država skupo plaćati taj gas, piše N1.

- To nisu one cene o kojima su nas izvestili (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović - kazao je.
Vlaović ističe da za dopunske količine gasa, iznad onih koje su dogovorili Beograd i Moskva, Srbija mora da plaća tržišnu cenu.
Govoreći o struji, kaže da ne znamo šta je prava informacija – da će uvoz u decembru koštati 50 mil EUR, kako je rekla ministarka Dubravka Đedović, ili 90 do 100 miliona, kako je rekao predsednik Vučić.
Ističe da bi EPS i po ovoj ceni struje imao dovoljno novca da ostvari profit i uplaćuje u budžet, kada bi se njim upravljalo profesionalno.
 
"Srbija jednostavno nije zemlja koja bi trebalo da uvozi električnu energiju"
Kapor ocenjuje da ne bi trebalo da bude restrukcija struje ove zime.
- Naredna zima može biti problematičnija nego ova - kazao je.
Za ugovor sa norveškom kompanijom Ristad enerdži (Rystad Energy) kaže da je netransparentan, i ne veruje da će ta konsultantska firma javno upućivati konstruktivne kritike vlastima o tome kako da vode energetski sektor.

Za projekat Transalbanskog koridora gde su prisustvovali ministarka Dubravka Đedović i evropski komesar Oliver Varhelji, gosti N1 kažu da je dobar za Srbiju.
Kapor kaže da to za energetski sistem Srbije znači sigurnost snabdevanja, i da EU prepoznaje projekat kao značajan.
- Mi delimo energetsku bezbednost i bezbednost snabdevanja sa ovim delom Evrope - rekao je.
Vlaović kaže da su dobrobiti tog projekta za Srbiju svakako velike, i da će zemlja dobiti još jedan pravac snabdevanja električnom energijom.
Takođe će modernizovati prenosni sistem, što je takođe bitno, ali građani treba da znaju da se ovde ne radi o dobijanju jeftinije struje, samo o sistemu prenosa energije, naglasio je on.
- Šlagvort ovoga što pričamo je da moramo da radimo na izgradnji kapaciteta koji će nam omogućiti da imamo dovoljno struje i da ona bude jeftina - kazao je Vlaović za N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR