Glas Javnosti

I AFRIKA NAPREDUJE: Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

Svet
Autor: Glas javnosti

U Egiptu su pred izgradnjom paralelni projekti najvećeg solarnog i vetroparka u zemlji, ukupne snage 1,07 GW. Oni će električnom energijom snabdevati milion ljudi i to po najnižim cenama u celoj Africi, saopštila je Međunarodna finansijska korporacija – IFC.

AMEA Power iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je zatvorio finansijsku konstrukciju za izgradnju, upravljanje i vlasništvo nad postrojenjem Abydos Solar od 560 MW i vetroelektranom Amunet Wind snage 505 MW. Vest je prenela Međunarodna finansijska korporacija ili IFC, članica Grupacije Svetske banke, koja je odobrila 145 mil USD u okviru paketa kredita i vlasničkog udela vrednog ukupno 1,1 mlrd USD, prenosi portal Ekapija.
Ovo će biti najveća fotonaponska elektrana i najveći vetropark u Egiptu, a u finansiranju učestvuju banke iz UAE, Japana i Holandije, saopšteno je. IFC je istakao da će struja biti plasirana po ceni od 20 odnosno 30 USD po MWh i da je to najniža cena u Africi.

Dve najveće elektrane na obnovljive izvore u Egiptu će proizvoditi dovoljno struje za milion ljudi
Abydos i Amunet će smanjiti godišnji ugljenični otisak Egipta za 1,7 miliona tona i podmiriti potrebe milion stanovnika za električnom energijom, navedeno je u objavi.
Uloga IFC-a je bila da otkloni najveći deo rizika od porasta kamatnih stopa, pa je zagarantovao fiksnu umesto varijabilne kamate za celokupni paket tokom celog perioda otplate. Otkrio je i da je u ovaj posao uspeo da uvede Japansku banku za međunarodnu saradnju (JBIC) i Holandsku preduzetničku razvojnu bankua (FMO) i da su izdvojile ukupno 160 mil USD za dugoročne kredite za solarnu elektranu.
IFC je naglasio da je kao vodeća finansijska institucija u transakciji zaslužan za to što su JBIC i poslovne banke Sumitomo Mitsui Banking Corp, Sumitomo Mitsui Trust Bank i Standard Chartered Bank u zbiru odobrile više od 500 mil USD. Taj deo osigurava japanski Nippon Export and Investment Insurance, a Commercial International Bank iz Egipta je odobrila paket za obrtna sredstva.

Egipat je zacrtao postizanje udela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije od 42% najkasnije 2035. godine.
Kineske kompanije su snabdevači u oba projekta
Lokacija za solarni park Abydos je kod grad Kom Ombo u guvernoratu Asvan na jugoistoku zemlje. Vetropark Amunet će biti izgrađen u oblasti Sueckog zaliva, koja se ističe po snazi vetra. Početak izgradnje oba projekta kreće pre kraja godine. Očekuje se da će solarna elektrana biti završena za 18 meseci, a vetropark za 30 meseci, dodao je IFC.
Sumitomo Corp. iz Japana drži 40% vlasništva u budućoj vetroelektrani Amunet. Portal Recharge saznao je da je AMEA Power za isporuku turbina angažovao Envision Energy, a za opremu za fotonaponsku elektranu JA Solar. Obe firme imaju sedište u Kini.
Kompanija je nedavno sa Vladom Egipta potpisala sporazum o izgradnji postrojenja od 1 GW kapaciteta za proizvodnju zelenog vodonika, od kojeg bi se pravilo 800.000 tona zelenog amonijaka godišnje za izvoz.
Zeleni amonijak je pogodniji za prevoz brodovima, budući da je vodonik nestabilan i zauzima previše prostora. Osim za skladištenje energije, može da se koristi kao gorivo za vozila i proizvodnju đubriva. Ova tehnologija je još u ranoj fazi razvoja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR