Glas Javnosti

RADNA DOZVOLA ZA DVA MESECA: NSZ izdala 33.839 odobrenja stranim radnicima

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od stranih radnika zavise hiljade poslodavaca u Srbiji. Traže se zanatlije, vozači, kelneri, ali i programeri i inženjeri.

Procedura, međutim, nije jednostavna, niti brza, pa ko zna da će mu posao zavisiti od zaposlenog sa stranim državljanstvom - u proceduru bi morao da krene bar dva meseca ranije. Prema poslednjim podacima, do 21. decembra, nadležne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, izdale su 33.839 dozvola za rad inostranim državljanima.
Podaci otkrivaju i da srpskim poslodavcima očigledno nedostaje muška radna snaga, jer je u tom broju tek 5.658 žena. Najviše radnih dozvola je izdato državljanima Kine, Ruske Federacije, Turske, Indije, Kube, Severne Makedonije i Ukrajine, prenosi portal Ekapija.

- Skoro su svi sektori u problemu sa radnom snagom - objašnjava Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca.
- Najteže je u građevinarstvu. Ne nedostaju samo zidari, već i keramičari, vodoinstalateri, parketari.... Nema vozača, ni autobusa, niti kamiona. Postoji potreba i za informatičarima, jer je tu problem što nas obrazovni sistem ne uspeva da prati potrebe privrede. Traže se određeni programeri, ali naši fakulteti nemaju taj smer. U tom sektoru trenutno najviše dolaze ljudi iz Rusije. Traže se sezonski radnici, ali za njih se ne izdaju radne dozvole. Oni dolaze iz okolnih zemalja, oni kojima ne trebaju vize. Upošljavaju se prema odredbama Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.
Problem sa manjkom radne snage našim poslodavcima je istrgnuo argument da uvek ima nekog ko će raditi pod bilo kakvim uslovima. Sada naći zamenu nije nimalo lako, pa je važno sačuvati pouzdanog zaposlenog.

- Veliki je deficit pre svega zanatske radne snage, ali nedostaju radnici u svim oblastima - kaže Miloš Turinski, iz jedne od najvećih platformi za oglašavanje poslova. - Sada su svi primorani da se bore za kadrove. Važni su uslovi koje nude, radno vreme, plate. Moraju da cene svakog zaposlenog.
Troškovi 300 EUR
Obezbeđivanje radne dozvole za strance košta, ugrubo, oko 300 EUR. Plaća se taksa MUP-u i NSZ. Stranac mora da prijavi boravak i prođe bezbednosne provere. Na samom početku procedure neophodna je potvrda NSZ da radnika tog zvanja nema na njihovoj evidenciji nezaposlenih.
"Open Bakan"
"Open Balkan" predviđa jedinstveno tržište rada za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju. Ono još nije zaživelo, jer dokument nije ratifikovao parlament Severne Makedonije. Kada se uspostavi, moći će delimičnmo da ublaži nedostatke radne snage, ali ne u svim delatnostima. Očekuje se lakši priliv sezonaca u Srbiju i eventualno ugostitelja i radnika u turizmu u Albaniju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR