Glas Javnosti

Povrće koje će vam se isplatiti ako ga zasadite u januaru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Januar je, kao početak nove godine, idealan mesec za započinjanje raznih poslova. Iako januar važi za ,,mrtav” mesec u pogledu povrtarstva, uz adekvatnu opremu (zagrejane staklenike, tunele itd.) možete posaditi brojne kulture i postaviti temelje za uspešan početak godine u povrtarskom smislu. Pripremili smo za vas nekoliko povrtarskih kultura koje možete posaditi i gajiti već u januaru.

Patlidžan

Patlidžan (Solanum melongena) je prvi na listi povrća za sadnju u januaru. Uzgajan u Kini i Indiji više od 1.500 godina, ova botanička lepotica je odličan izvor vitamina B1, kalijuma i folata. Nekada glavni sastojak musake i baba ganuša, patlidžan možete uzgajati u različitim uslovima. Sve što mu je potrebno je toplo mesto, sunčeva svetlost, vlažan kompost i uravnoteženo đubrivo.


Potrebno je strpljenje sa patlidžanom jer se sporo pokreće, zbog čega je dobra ideja da počnete sa patlidžanom upravo u januaru. Što ih ranije posadite, to bolje. Pronađite mesto sa suncem i držite ih unutra dok ne prođe opasnost od mraza. Ovi usevi najbolje uspevaju u zagrejanom stakleniku. Inače, pri sadnji je patlidžan idealna prateća biljka paradajza i paprike.

Iako su lako dostupne u tamnoljubičastim nijansama, takođe možete eksperimentisati sa belim, zelenim i prugastim varijantama. Odlične sorte koje možete isprobati uključuju „Long Purple“ visokog prinosa i „Moneimaker“ u ranom usevu.

Celer

Botanički poznat kao Apium graveolens var. rapaceum, celer nije teško uzgajati – samo je potrebno vreme. Zahvaljujući sporom klijanju i dugoj sezoni rasta, sada bi trebalo da ga sejete u plitke saksije, održavajući kompost samo vlažnim. Zaštitite ga od hladnoće i slobodno navodnjavajte.

Održavajte tlo plodnim i vlažnim dok se usevi gomilaju, dobro zalijte i pokušajte sa malčiranjem za maksimalan prinos. Braćete ga od kraja septembra, ostavljajući ga u zemlji što duže za intenzivnije ukuse. Celer je dobra prateća biljka za prokelj i zelenu salatu.

Inače, celer se odlično skladišti i čuva osam meseci.


Karfiol

Za one koji žele da se bave poljoprivredom i uzgajaju karfiol (Brassica oleracea), najsjajnije bele sorte su najbolje za sadnju u januaru, najbolje u stakleniku. Karafiolu su potrebne stalne hladne temperature, plus bogato, vlažno tlo ispunjeno đubrivom. Ovim kupusnjačama je u hladnoj sezoni takođe potrebno mnogo svetlosti da bi razvili slojeve lišća kako bi zaštitili glavicu.
Posadite ga na sunčanom mestu, dok je još relativno sveže, što će omogućiti stabilan rast. Dodavanje stajnjaka daje biljkama podsticaj pri sadnji, a malčiranje održava tlo hladnim i vlažnim. Uzgajajte ga zajedno sa brokolijem, a prostor popunite rotkvicama i cveklom. Berba ide na tri-četiri meseca, u zavisnosti od sorte, kada su glavice pune i čvrste.

Batat

Ukusnija, hranljivija alternativa klasičnom krompiru? Slatki krompir, batat (Ipomoea batatas) je i mnogo više od toga a jedna je od najboljih povrtarskih kultura koju možete posaditi u januaru. Bilo da se odlučite za crvenokožne, ili mekše narandžaste američke tipove, početak nove godine je ključan za to da znate kako da uzgajate slatki krompir – zato nemojte odlagati.

Tehnički, ono što radite u januaru je da spakujete jednu gomolju u topli, vlažni, peskoviti kompost ili pesak. Kada su izdanci dužine prstiju, mogu se odvojiti i staviti u saksiju na toplo, svetlo mesto. Dok batat raste, preporučuju se veliki kontejnere i štapove. Uz pravu podršku za biljke penjačice, nebo je granica!

Kako vaš slatki krompir raste, možete ga držati unutra ili okušati sreću napolju.


Paradajz

Paradajz se sa razlogom našao na našoj listi povrća za januarsku sadnju. Topli staklenik će osigurati uspeh sadnje paradajza – sve dok možete da regulišete temperaturu i uredite prostor.

Započnite tokom januara i eksperimentišite sa različitim sortama (ili jednom sortom u uzastopnim setvama) za vrhunske prinose useva u staklenicima. Ako ste zapeli za idejama, razmotrite „Sweet Million“, sočni mesnati biftek „Tomande“ i prepoznatljivi „Heinz 1350 Souper Tomato“.
Klijavost je jaka i brza kod paradajza u staklenicima: dovoljno je malo komposta sa dobrim zalivanjem semena. Jednom kada se pojavi prva cvetna šipka, posadite u zemlju u stakleniku, stavite u velike kade ili vreće za uzgoj ili okačite u korpe ako prostorija dozvoljava. Ovi usevi uspevaju u tandemu sa rotkvicama, bosiljkom, zelenom salatom i vlašcem.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR