Glas Javnosti

PRVO ŠVEDSKA PA SAD I LETONIJA: Letonija prva zemlja EU koja je ušla u recesiju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dvocifrena inflacija u Letoniji, odnosno povećane cene, od hrane i nekvarljivih proizvoda do elektronike, kućnih predmeta i automobila, negativno utiču na ekonomski rast, pri čemu je Letonija postala prva zemlja EU koja je ušla u recesiju, piše Sputnik News.

Estonija je "sledila taj primer", zabeleživši pad BDP-a od 2,4% u trećem kvartalu 2022. Estonski ekonomisti upozoravaju da građani uveliko troše ušteđevinu.
Inflacija i ekonomske krize, udaraju po Baltiku, pogoršane energetskom krizom, piše Sputnik News.

Estonija, Letonija i Litvanija zavise od Rusije za 12%, 92% i 27% svog prirodnog gasa, odnosno 32%, 20% i 69% svoje sirove nafte.
Estonija, koja ima skromne rezerve nafte, pribegla je ponovnom pokretanju elektrana na naftu.
U Letoniji i Litvaniji, vlade su ublažile pravila zaštite šuma, jer se ljudi zimi greju zalihama isečenog drveća kao izvora toplote.

U Litvaniji, pošto su troškovi električne energije skočili čak 4.000 EUR po megavat satu, stručnjaci za energetiku su ironično podsetili javnost na zatvaranje sovjetske nuklearne elektrane Ignalina u zemlji, koja je nekada davala struju za ceo baltički region. Fabrika, koja je puštena u rad 1980-ih zatvorena je 2009. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR