Glas Javnosti

Porasla inflacija, poskupele kirije, a sa njima i sve ostalo

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u novembru 2022. godine, u odnosu na novembar povećane su za 15,1 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 14,6 procenata, saopštio je Republički zavod za statistiku. Mleko, sir i jaja za godinu dana poskupeli su za čak 43,1 odsto, ogrev za 49,4 odsto, dok značajan rast beleže i - kirije. Renta za najam stana, naime, za godin

Za godinu dana hrana je poskupela 23,5 odsto.

Najviše su – od novembra do novembra , poskupeli mleko, sir i jaja. Po zvaničnoj statistici – čak 43,1 odsto, što je veći rast nego što je zabeležen u oktobru 2022. u odnosu na oktobar 2021,  kada je rast bio 39,6 odsto.

Sledi poskupljenje ribe, od 25,9 odsto, potom hleba i žitarica sa porastom cene od 19,9 odsto. Za isti procenat poskupela su ulja i masti.

Meso je skuplje za 19,4 procenta.


Povrće je, za godinu dana, poskupelo za 17,8 odsto.

Slede kafa, čaj i kakao sa rastom cene od 16,9 odsto.

„Ostali prehrambeni proizvodi“, prema zvaničnoj statistici –  poskupeli su 25 procenata za godinu dana.

Čvrsta goriva u novembru su skuplja za 49,4 odsto u odnosu na prošlogodišnji novembar, što je nastavak poskupljenja, a električna energija, gas i ostala goriva za 19,7 odsto, daljinsko grejanje je, navodi RZS, poskupelo za – 3,5 odsto u odnosu na lanjski oktobar.

Usluge smeštaja u hotelima skuplje su 37 odsto.

Stvarna stambena renta – odnosno kirija za najam stana, veća je za čak 30,1 odsto, što je rast u odnosu na međugodišnju inflaciju zabeleženu u oktobru.

Novine i časopisi su, od prošlog novembra, skuplji u proseku za 35,4 odsto, a kancelarijski materijal je za godinu dana uvećao cenu za 27,7 odsto.

Sredstva za održavanje stana skuplja su za 23,3 odsto.

Značajna poskupljenja i u novembru, baš kao u oktobru i septembru, beleže predmeti i usluge u oblasti lične nege. Tako su usluge u frizerskim i kozmetičkim salonima skuplje za 17,6 odsto, dok su „ostali predmeti za ličnu negu“ poskupeli za 24,2 procenta.

Poskupljenja struje i gasa poguraće inflaciju

Poskupljenja struje i gasa poguraće inflacijuProizvodi u oblasti bašta, sadnica i cveća poskupeli za 20,1 odsto.


Popravka nameštaja, rasvete i podnih prostirki beleže porast cene od 19,1 odsto za 12 meseci.

Korišćenje i održavanje vozila skuplje je za 14,8 odsto, dok su goriva i maziva za putnička vozila poskupela za 17,1 procenat.

Sredstva i usluge u vezi sa kućnim ljubimcima takođe beleže rast cena, u proseku za 14,4 odsto u odnosu na lanjski novembar. Veterinarske usluge skuplje su za 18 odsto.

Paket-aranžmani poskupeli su za 14, 7 odsto.

Veliki kućni aparati skuplji su za 12,7 odsto, a posuđe i ostali pribor za jelo 11,8 odsto.

U odnosu na prošli novembar  jeftinije su, baš kao i u avgustu, septembru i oktobru – usluge avionskog prevoza putnika, i ovaj put za 0,2 odsto, međugodišnje.

Pojeftinila je i oprema za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike, za 1,4 odsto tokom 12 meseci.

Mesečna inflacija

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u novembru 2022. godine, u odnosu na oktobar 2022. godine, u proseku su povećane za jedan procenat.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u novembru 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama restorani i hoteli (1,7%), odeća i obuća (1,3%), hrana i bezalkoholna pića (1,2%), stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva, transport i oprema za stan i tekuće održavanje (za po 1,0%), alkoholna pića i duvan, rekreacija i kultura, zdravlje i obrazovanje (za po 0,5%) i u grupi komunikacije (0,1%).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navodi RZS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR