Glas Javnosti

PROJEKAT ISPAŠTA: Gradnja gasne veze između Bugarske i Srbije poskupela usled inflacije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Projekat izgradnje gasne veze između Bugarske i Srbije će zbog odloženih procedura, znatno poskupeti. Iz aneksa ugovora objavljenog u registru javnih nabavki jasno je da će ugovorena cena od 71.674.896 mil EUR bez PDV-a porasti za 32,6%, odnosno na 94.028.441 mil EUR. Ovo povećanje cene za više od 22 mil EUR posledica je inflacije u 2022. i izračunato je na osnovu metodologije za indeksaciju ugovo

Ovu metodologiju su dugo čekali predstavnici građevinske industrije, koji su u proleće 2022. nekoliko puta protestovali zbog kašnjenja države u isplatama. Naime, kao uslov za nastavak radova na započetim i nezavršenim projektima, tada su postavili pitanje indeksacije svojih ugovora zbog inflacije i povećanja cena građevinskog materijala. Ideja je bila da se usvajanjem metodologije odblokira stotine zamrznutih projekata za izgradnju puteva, vrtića, unapređenje sela i gradova. Tada je ministar regionalnog razvoja i potpredsednik vlade Grozdan Karađov obećao da će država razviti zajednički mehanizam za indeksiranje cena u građevinarstvu kako bi se završili započeti projekti koji se finansiraju evropskim i državnim, odnosno budžetskim sredstvima.
Prema metodologiji koju je usvojio kabinet predsednika, ugovori se indeksiraju po formuli koja kao osnovu koristi indeks cena proizvođača na domaćem tržištu građevinskog materijala. Prema Nacionalnom institutu za statistiku, ako je na početku 2021. godine ovaj indeks bio oko 108 poena, na kraju 2022. već je preko 230 poena. Ako se uzme i koeficijent za različite kategorije građevinarstva, dobija se povećanje cene u građevinarstvu od 60 do 75%.

Javni nalog za investiciono projektovanje – radni projekat, nabavka potrebnog materijala i opreme, izgradnja i puštanje u rad "Međusistemske gasne veze Bugarska–Srbija na teritoriji Bugarske" objavljen je 18. januara 2021, još kada je bila na vlasti stranka GERB-a sa premijerom Bojkom Borisovim. U junu iste godine, naručilac Bulgartransgas je za pobednika izabrao konzorcijum Canpipe u čijem sastavu je i filijala kanadske kompanije Canpipe Industries International Inc i bugarska firma istog imena. Ugovor nije potpisan, jer je bilo pritužbi Komisiji za zaštitu konkurencije. Kao rezultat toga, Canpipe je uklonjen, a umesto njega je izabran konzorcijum Glavbolgarstroj – International gas. Usledile su nove tužbe, a u martu 2022. stigla je i konačna potvrda izbora Glavbolgarstroja, a sam ugovor je potpisan 10. juna 2022. Njegova vrednost tada je bila 71 mil EUR bez PDV-a, ali je u stvarnosti ponuda podneta 18 meseci ranije, početkom 2022. godine.
U trenutku potpisivanja ugovora već se razgovaralo o potrebi indeksacije zbog inflacije i samo se čekalo da vlada usvoji odgovarajuću metodologiju. To se i dogodilo u septembru 2022. Iz aneksa ugovora između Bulgartransgasa i konzorcijuma International gas-a jasno se vidi da se pored inflacije navode i drugi razlozi za podizanje cena. Na primer, da se posle rata u Ukrajini i potonjih sankcija Evropske unije pojavila potreba i za promenom dobavljača osnovne opreme. Procenjuje se da bi vrednost ugovora trebalo da poraste za 32,6% prema formuli metodologije indeksacije.

- Krajem 2022. godine zaključen je dodatni ugovor između Bulgartransgasa i International gasa, kojim su izmenjene cene snabdevanja i građevinsko-montažnih radova po ugovoru, primenom metodologije za promenu cene ugovora o javnoj nabavci kao posledice inflacije. Iznos izmene je utvrđen primenom indeksa cena objavljenih na sajtu Evrostata. Potpisanim dopunskim ugovorom promenjena je ukupna vrednost projekta na 94.028.441 mil EUR, ona je konačna i važi do zaključenja ugovora i ne podleže povećanju, uključujući indeksaciju usled inflacije - objasnili su za Politiku u Bulgartransgasu.
Realizacija projekta počela je krajem januara ove godine i rok da se završi je 300 dana. Za prva tri meseca indeks cena domaćih proizvođača građevinskog materijala biće veći nego sredinom 2022. Objekat bi trebalo da bude završen do kraja godine.

- Interkonektor Bugarska–Srbija je jedan od prioritetnih projekata i za Bulgartransgas i za Evropsku komisiju za unapređenje međusistemske povezanosti u cilju garantovanja energetske bezbednosti Bugarske i zemalja jugoistočne Evrope. Implementacija interkonektora je ključni projekat, i prioritet bugarske energetske politike, koji ima za cilj garantovanje energetske bezbednosti svih zemalja Balkana i produbljivanje procesa liberalizacije energetskog tržišta - rekli su za Politiku u Bulgartransgasu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR