Glas Javnosti

PROIZVODNJA ĐUBRIVA UZ NIŽE TROŠKOVE: Cene đubriva u padu, kako se to odražava na potražnju?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Cene azotnih đubriva i dalje padaju u Evropi i na svetskom tržištu. To je posledica nastavka pojeftinjenja gasa i slabe potražnje za đubrivima zbog cena koje su i dalje previsoke za poljoprivrednike.
Jeftinija urea u Francuskoj
U nemačkim uvoznim lukama one su za kalcijum amonijum nitrat pale za 10 EUR pa je koštao nešto manje od 390 EUR/t. Za skoro 30 EUR bio je jeftiniji rastvor amonijum-nitrat koje je koštao 420 EUR/t. Za ureu su ostale stabilne na skoro 510 EUR/t, izveštava Agrarheute, prenosi portal Ekapija.

Trend pada se beleži i u Francuskoj. Potražnja za najvažnijim đubrivom za tamošnje poljoprivrednike, amonijum-nitratom, je veoma smanjena, iako je palo na 430 evra/t. Urea je jeftinija za 110 evra u odnosu na Nemačku. U uvoznim lukama je koštala 400 evra/t.
Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove. Istovremeno se smanjuju proizvodne marže.
Indija uvozi iz Rusije
Na svetskom tržištu cene amonijaka padaju, dok su za ureu skoro nepromenjene. Na tržištu fjučersa u SAD, urea za isporuku u martu je iznosila nešto manje od 303,72 EUR/t, a nisu veće ni za sledeće mesece. Kupci čekaju poslednji momenat primene i dalji pad cena.

Na drugom kraju sveta Indija se snabdeva jeftinim ruskim đubrivom. Izvoz iz Rusije u Evropu je u zastoju. Vodeći svetski poljoprivredni proizvođač, Brazil, ima velike zalihe što je smanjilo potražnju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR