Glas Javnosti

PRODATA GENEKS KULA: Evo po kojoj ceni i koje firme su učestvovale u nadmetanju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kula Geneks na Novom Beogradu nadmetanjem je prodata za 2,4 milijarde dinara, odnosno za oko 20,4 miliona evra.

Za kupovinu se nadmetalo 7 kupaca. Pobednik je firma Eureka Bar čiji je jedini vlasnik, prema zvaničnim podacima APR, Aleksandar Kajmaković, nezvanično saznaje Blic.

Firma kupac osnovana je 2011. godine i bavi se uslugama pripremanja i posluživanja pića. U trci za kupovinu Zapadne kapije Beograda, bili su: NR DEVELOPMENT, Singidunum univerzitet, Zvonko Gobeljić, Tardycon holding limited, Samers, Exeone i Eureka Bar.

Poslovni deo Geneks kule na samom početku prodavan je za dve milijarde dinara. Sada je bio procenjen na 834 miliona dinara. Cena je praktično pala sa 17 na oko 7 miliona evra, a licitacijom je preskočila početni prag i završila na nešto više od 20 miliona evra.

Prvo javno nadmetanje u 2022. godini bilo je 23. maja i proglašeno je neuspešnim jer nije bilo zainteresovanih kupaca, objavila je tada Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Početna cena na prvom nadmetanju iznosila je nešto preko 2 milijarde dinara. Geneks kula ili poslovna polovina "Zapadne kapije Beograda" po drugi put oglašena je na prodaju 25. jula, a na tom nadmetanju cena je iznosila1,46 milijardi dinara.

Kako poslovni deo Geneks kule ne bi otišao u ruke stranog ili privatnog investitora, stanari stambenog dela i okolnih zgrada nedavno su održali protest. Traže da se prodaja zaustavi i predlažu da ovaj simbol Beograda kupi država.

Privredni sud u Beogradu je još marta 2017. proglasio bankrot u Generaleksportu, a u stečaju je od 2015. U stečaju je godinama i njena kćerka firma ICG.

Na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora ukupne površine 14.943 metra kvadratna, kao i prostori između 27. i 37. sprata čija je ukupna površina 1.450 kvadrata. U celinu je uvrštena i garaža površine ko 9.000 kvadrata, kao i 10 garažnih prostora površine 6.445 kvadrata.Javno nadmetanje biće održano 6. februara u 12 sati na adresi Terazije broj 23.

Zgrada u Ulici Narodnih heroja 43 u vlasništvu je kompanije za međunarodnu i unutrašnju trgovinu, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i vazdušni saobraćaj Generalexport u stečaju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR