Glas Javnosti

PRIVREMENI SPORAZUM: Bajden i republikanci dogovorili podizanje gornje granice duga

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden i lider republikanaca u Kongresu Kevin Makarti postigli su privremeni sporazum o podizanju gornje granice državnog duga. Kongres sada mora u roku od nekoliko dana da odobri paket smanjenja potrošnje kako bi sprečio potencijalno katastrofalne posledice za SAD.

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne sme biti veća od 31,4 biliona USD za troškove koji se ne odnose na sistem nacionalne odbrane.
Predsednik Demokratske stranke i predsednik republikanaca postigli su dogovor nakon što su sinoć razgovarali telefonom.

Zemlja i svet su gledali i čekali rešenje za politički sukob koji je pretio američkoj i globalnoj ekonomiji jer su SAD ostajale bez novca za plaćanje dugova početkom juna.
- Sporazum predstavlja kompromis, što znači da ne dobijaju svi ono što žele. To je odgovornost upravljanja - rekao je Bajden.
On je rekao da je sporazum dobra vest za američki narod jer sprečava katastrofalni razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprineti gašenju miliona radnih mesta.
"Upravo sam malo pre razgovarao sa predsednikom. Nakon što je gubio vreme i mesecima odbijao da pregovara, došli smo do načelnog dogovora koji je dostojan američkog naroda", napisao je Makarti na Tviteru.
Centralni deo paketa je dvogodišnji sporazum o budžetu koji bi zadržao potrošnju na nivou za 2024. i povećao je za jedan odsto do 2025. u zamenu za podizanje granice duga na dve godine, što udaljava promenljivo političko pitanje od sledećih predsedničkih izbora.
Trudeći se da postigne dogovor kojim bi se nametnuli oštriji uslovi za primaoce državne pomoći, republikanci su postigli nešto, ali ne sve od onoga što su želeli.
Sporazum bi povećao starosnu granicu za postojeće za radno sposobne odrasle osobe bez dece sa 49 na 54 godine, ali je Bajden uspeo da obezbedi izuzeće za veterane i beskućnike, prenosi K01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR