Glas Javnosti

AMERIKA PREŠLA CRVENU LINIJU: Ukrajina dobija avione F-16, Bajden odobrio obuku pilota!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džozef Bajden se predomislio i odlučio da pređe sopstvenu crvenu liniju i podrži obuku ukrajinskih pilota na modernim avionima, uključujući i F-16, koje će Kijevu poslati zapadni saveznici!

Obuka ukrajinskih pilota će se razumljivo održati van zemlje, u Evropi, i trajaće nekoliko meseci. Ovaj proces je već započeo testiranjem ukrajinskih pilota i u narednim nedeljama će se nastaviti.

Eskalacija sukoba

Podsećamo, zvanični Vašington je tokom poslednjih 15 meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu odbijao da pristane na slanje borbenih aviona Ukrajini tvrdeći da je to crvena linija čiji bi prelazak doveo do eskalacije sukoba.

Ranije su objavljeni izveštaji da će Vašington dati zeleno svetlo drugim državama da izvrše pripreme za isporuku zapadnih borbenih aviona, ali čak ni bliski saveznici nisu očekivali da će Bajden podržati direktno uključivanje Amerike u program obuke.


- Stvari se jako brzo odvijaju na samitu Grupe sedam u Japanu. Čak i brže nego što smo se nadali - rekao je jedan evropski diplomata.

Ova odluka ne znači da će F-16 i drugi borbeni avioni biti isporučeni odmah po završetku obuke. Umesto toga, to će SAD i njenim saveznicima dati mogućnost da isporuče avione u kraćem roku nego što se očekivalo.

Tehnički podaci: Avion F-16

Posada: 1 Dužina: 15 m Raspon krila: 9,9 m Visina: 4,9 m

Težina prazan: 8.500 kg Težina pun: 19.100 kg Maks brzina: 2.100 km/h Borbeni dolet: 550 km Broj napravljenih: 4.604 Cena: do 35 miliona $


- Dok se obuka ukrajinskih pilota bude odvijala narednih meseci, naša koalicija zemalja koje učestvuju u ovom naporu odlučiće kada ćemo zapravo obezbediti isporuku mlaznjaka Ukrajini, koliko ćemo ih obezbediti i ko će u tome učestvovati - rekao je jedan američki zvaničnik za CNN.

Koalicija

Podsećamo, prošle nedelje Velika Britanija i Holandija najavile su da prave koaliciju čiji je cilj da se Ukrajini dostave borbeni avioni. Promena Bajdenovog stava poklapa se s dolaskom Volodimira Zelenskog u Hirošimu, na samit Grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

Zelenski je mesecima tražio pomoć u vidu borbenih aviona dok planira ofanzivu da bi se povratile izgubljene teritorije. Procenjuje se da je za obuku jednog ukrajinskog pilota potrebno minimum tri meseca, a najverovatnije između šest i devet. U Kijevu su ranije napravili spisak pilota koji su već počeli da uče engleski jezik kako bi se što pre započela obuka.

Reagovanje iz Moskve: Kolosalni rizik za Zapad!

Zapadne zemlje će se izložiti "kolosalnom riziku" ako Ukrajini dostave borbene avione F-16, preneo je TASS reči Aleksandra Gruškova, zamenika šefa ruske diplomatije.

- Vidimo da se zapadne zemlje i dalje pridržavaju scenarija eskalacije. On uključuje kolosalne rizike za njih same. U svakom slučaju, ovo će biti uzeto u obzir u svim našim planovima, a mi imamo sva sredstva neophodna za postizanje ciljeva koje smo sebi zadali - rekao je Gruško.


Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR