Glas Javnosti

PRIMER SOLIDARNOSTI: Nemačka i Francuska potpisale deklaraciju o jačanju energetske solidarnosti

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nemačka i Francuska potpisale su zajedničku deklaraciju o jačanju energetske solidarnosti, rekli su nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sćolz) i francuska premijerka Elizabet Born (Élisabeth Borne).

- Prijatelji stoje jedan uz drugog u zahtevna vremena - rekao je Šolc novinarima tokom prve posete francuske premijerke glavnom gradu Nemačke, preneo je Si-En-En (CNN).
Šolc je dodao da su Nemačka i Francuska "primer opšteevropske solidarnosti", prenosi portal Ekapija.

Prema rečima Elizabet Born, radi se o "važnom tekstu koji će imati konkretne efekte i koji štiti građane obe zemlje".
- Naše dve zemlje potrebne su jedna drugoj da prebrode energetsku krizu naredne zime - dodala je francuska premijerka.
Odnosi dve zemlje su zategnuti posednjih meseci zbog različitih pogleda na ključna pitanja kao što su energetika, odbrana i industrijska politika.
Dolazak Elizabete Born u Berlin smatra se pokušajem otopljavanja odnosa.
Šolc je rekao da je Nemačka i Francuska podržavaju Ukrajinu, i pozvao je Rusiju da prestane da bombarduje ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Čini se da se Evropa razvodi od energetske vezanosti za Moskvu s obzirom da je ruski izvoz uglja, nafte i prirodnog gasa naglo opao otkako je počeo rat.
Međutim, kako ukazuje CNN, evropski uvoz jedne od ključnih vrsta ruskog prirodnog gasa je u porastu i ostaje od kritične važnosti za podmirivanje energetskih potreba zemalja članica Evropske unije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR