Glas Javnosti

Kako će Nemačka smanjiti ogromnu zavisnost od Kine?

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka mora da uvozi 39 od 46 strateški važnih sirovina. I nadležni ministar i kancelar kažu da je ta zavisnost Nemačke, pogotovu od Kine – prevelika. Rešenja su diverzifikacija i domaće, odnosno evropske sirovine.

Upravo objavljena studija konsultantske kuće Ernst&Jang (EY) koju je naručila nemačka vlada, upozorava da nemačke firme sve više zavise od sirovina: dok je 2011. identifikovano 14 kritičnih sirovina, 2020. ih je već bilo 30, piše DW.

“Zbog sve veće potražnje za visokotehnološkim i energetski efikasnim inovacijama, ne treba očekivati promenu ovog trenda”, navodi se u studiji u kojoj su 46 sirovina klasifikovane kao “strateške” jer su od velikog značaja za proizvodnju važne robe, posebno u sektoru visoke tehnologije. Nemačka mora da uvozi 39 ovih strateški važnih sirovina.

Kao i studija Nemačkog ekonomskog instituta (IW), i konsultantska kuća Ernst&Jang dolazi do zaključka da je posebno velika zavisnost od Kine, na primer kada se radi o takozvanim retkim metalima ili litijumu.

Ima li rešenja?

Od ruskog napada na Ukrajinu, zapadne vlade još intenzivnije razmatraju zavisnost od Kine koja je, između ostalog, glavni snabdevač retkim metalima.

Nemačka vlada već mesecima radi na novoj strategiji koja ima za cilj da različitim merama pokuša da smanji ovu zavisnost. Kancelar Olaf Šolc je prošle nedelje naglasio da bi to trebalo da obuhvati i korišćenje domaćih sirovina.

Ostale mere uključuju državni fond za finansiranje koji su predložile Nemačka i Francuska na nivou EU za razvoj novih nalazišta sirovina u Evropi.

Veća zavisnost nego ona od ruskog gasa

To zahteva i Savez nemačke industrije (BDI). “Domaće sirovine su deo rešenja za veću održivost i smanjenje zavisnosti od uvoza”, rekao je Rojtersu Matijas Vahter, šef odeljenja za sirovine u BDI.

– Za mnoge mineralne sirovine, zavisnost, posebno od Kine, već je mnogo veća od prethodne zavisnosti Nemačke od ruskog gasa – upozorio je on.

– Diverzifikacija uključuje i izgradnju kapaciteta za preradu sirovina u Evropi. To se posebno odnosi na prvu fazu sa topionicama – dodao je Vahter.

Ne želimo glupu trgovinu sa Kinom

I ministar ekonomije Robert Habek je rekao da je ekonomska zavisnost Nemačke od Kine prevelika. U pojedinim oblastima, poput važnih sirovina, iznosi skoro 100 odsto. Habek je uznemiren što je do sada “40 odsto ukupnog obima državnih investicionih garancija” potrošeno na investicije u Kini.

– Ako bi Kina nestala kao tržište, neke nemačke industrije to ne bi preživele – upozorio je on. Dugo vremena su niski troškovi proizvodnje smatrani “jedinim pravim putem”.

Ministar je najavio da će investiciona garancija po kompaniji i po zemlji biti ograničena na tri milijarde evra, i da će dodatna zaštita države za ulaganja dotične kompanije biti moguća samo za aktivnosti u drugoj zemlji.

– Na ovaj način želimo da sprečimo da se sva strana ulaganja jedne kompanije sliju u jednu državu – istakao je Habek.

Istovremeno je jasno stavio do znanja da nije zainteresovan za odvajanje od Kine: “Mi smo, naravno, zainteresovani za trgovinu sa Kinom, ali ne za glupu trgovinu sa Kinom”.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR