Glas Javnosti

Predstavnici udruženja poljoprivrednika pozvani na sastanak u Vladu Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predstavnici udruženja poljoprivrednika Srbije su na njihov zahtev pozvani na razgovor u Vladu 12. februara oko nejasnoća sa prijavljivanjem obradivih površina u e-agrar, traženih subvencionisanih kredita i rešavanja problema dugova po osnovu neplaćenih doprinosa u fond Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO).

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za Betu da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa prijavljivanjem obradivih površina u e-agrar zbog dobijanja subvencija po hektaru jer se status pojedinih parcela ne poklapa sa podacima u katastru i na satelitskom snimku.

„Tražimo 30 dana za ispravku greške koja može nastati zbog prijavljivanja obradivih parcela u e-agrar, pošto ne znamo da li da se rukovodimo stanjem u realnosti ili u katastru“, rekao je Matković.


Naveo je da Ministarstvo poljoprivrede preti da će za pogrešne podatke kazniti gazdinstva stavljanjem u „pasivan“ status, što znači da nekoliko godina neće moći da dobiju subvencije po hektaru.

On je rekao da pregovori o zahtevima koji su ispostavljeni Vladi Srbije, posle novembarskog protesta prošle godine, za obezbeđenje subvencionisanih kredita sa jedan odsto kamate i rešavanje problema astronomskih dugova PIO fondu, nisu odmakli od početka.


Poljoprivrednici su istakli listu zahteva na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić 26. novembra 2023, a na toj listi su bili i obezbeđenje povoljnih kredita i otpis dugova prema PIO fondu.


Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR