Glas Javnosti
Pošta_mobilni_stiki_320x100

PRED CRNI PETAK POVEĆAN BROJ ONLAJN PREVARA! Na OVE stvari obratite pažnju da vam ne presedne

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Onlajn kupovina ima brojne prednosti ali isto tako pruža i neprijatnosti kao što su prevare na internetu ako nismo dovoljno pažljivi.

Uoči „Crnog petka“ perioda primećen je porast broja fišing napada koji imitiraju stranice za e-plaćanje. 

Internet prevaranti su sve veštiji, a njihovi metodi sofisticiraniji nego ranije, pa je veoma važno da znamo kako da se zaštitimo od onlajn napada na naše podatke i novac.

Proverite da adresa veb-stranice na kojoj želite da izvršite plaćanje počinje sa „https”. Obratite pažnju i na simbol katanca pored veb adrese – ukoliko je označen crvenom bojom, ili ukoliko pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, nikako ne treba unositi podatke o platnoj kartici.

Uvek kupujte preko zvaničnog sajta prodavnice. Ne ostavljajte svoje podatke na internet lokacijama do kojih ste došli preko linka jer to mogu biti lažne stranice koje samo podsećaju na prave.

Kupovinu obavljajte preko sajtova koji imaju zagarantovani nivo zaštite. Sigurni sajtovi za plaćanje sadrže opciju aktiviranja usluge MasterCard 3D Secure ili Verified by Visa, koje omogućavaju bezbedna internet plaćanja.

Nemojte unositi PIN kod prilikom kupovine putem interneta. Ovo nije podatak koji banke traže za obavljanje onlajn transakcije. Takođe, banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično, pa su ovakve vrste zahteva najčešće znak da je reč o prevari.

Ne šaljite fotokopiju kartice (ili drugog dokumenta) mejlom ili u inboks stranice na društvenim mrežama.

Izbegavajte kupovinu sa javno dostupnih bežičnih mreža i deljenih računara, jer ne znate da li su zaraženi nikim virusom koji može da preuzme vaše podatke.

Uvek proverite internet prodavnicu ako je niste prethodno koristili (npr. uz pomoć Google preporuke ili sajta Trust Pilot). Obratite pažnju na sve poruke koje se pojave i budite dodatno oprezni ukoliko se pojave neke nepravilnosti.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP