Glas Javnosti

POVRAĆAJ NOVCA I POVOLJNE CENE GLAVNI RAZLOG: Prekogranični šoping ponovo raste

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Odlazak preko granice po jeftinije namirnice, odeću i obuću i dalje praktikuje veliki broj kupaca iz Srbije koristeći pogodnost povraćaja PDV-a.

Nedavno je objavljeno da su strani državljani, za deset meseci ove godine, podneli 191.930 zahteva za povrat poreza u BiH, što je za gotovo 50.000 više u odnosu na isti period prošle godine.
–U istom periodu prošle godine imali smo 143.679– prenele su Nezavisne novine ističući da su u Bosni i Hercegovini najviše kupovali upravo građani susednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore i to najviše hranu, odeću, obuću, prenosi portal Ekapija.

Analitičari vide najmanje tri razlog za porast broja zahteva. Padom intenziteta pandemije povećan je broj turista kojih je upravo najviše iz susednih zemalja. Tu je i enormna inflacija, a zbog zbog rasta cena i iznos PDV-a je sada veći čak i na istu količinu robe.
Strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u toj zemlji. Oni na ovu pogodnost imaju pravo za gotovo sve proizvode kupljene u tamošnjim radnjama, osim na petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, motorni benzin bezolovni, motorni benzin, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duvana, prenosi Politika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR