Glas Javnosti

POSTIGNUT DOGOVOR: Članice Grupe 7 planiraju da 23. novembra objave graničnu cenu ruske nafte

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Članice Grupe 7 planiraju da 23. novembra objave na kom nivou će biti postavljena granična cena za rusku naftu, objavila je agencija Blumberg, pozivajući se na obaveštene izvore.

Prema toj informaciji, Sjedinjene Američke Države nameravaju da nezvanično iznesu svoj predlog uoči predstojećeg sastanka ambasadora Evropske unije, koji treba da se održi sledeće srede, prenosi Sputnjik.

Ukoliko taj predlog bude podržan, iste večeri može biti objavljena dogovorena granična cena ruske nafte, a sagovornici agencije ističu da je rok za objavu tog saopštenja podložan promeni.Ministarstvo finansija SAD povodom ove teme za sada nije dostavilo komentar agenciji Blumberg.

Ranije je Rojters, pozivajući se na svoje izvore, preneo da su se zemlje Grupe 7 i Australija dogovorile da odrede fiksnu cenu ruske nafte.

Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem.

Plan je da se od 5. decembra ove godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra i ograničenje cene gasa, ali o tome nije doneta konačna odluka.

Rusija je više puta upozoravala da neće isporučivati naftu zemljama koje budu primenjivale mehanizam prinudnog ograničenja cena.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR