Glas Javnosti

Poreski dugovi mogu pravno da zastare – ali mora da prođe određeno vreme

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nekad mora i zahtev da se podnese.

U poslednjih nekoliko godina u Srbiji je postalo gotovo nemoguće da se izbegne plaćanje poreskog duga, kažu upućeni. Tako porez na zarade, na dobit, na imovinu, porez na prenos apsolutnih prava i bilo koji drugi porez, jednostavno – mora da se plati. Često može da se čuje kako je porez naplaćen retroaktivno pet godina unazad.

Poreski dug upravo zastareva u roku od pet godina.

Pet godina je relativna zastarelost, odnosno do nje može doći ukoliko se duguje, a poreski organ ne preduzima ništa u tih pet godina da naplati to potraživanje.

– Međutim svaki pokušaj naplate, prekida zastarevanje i počinje novo računanje perioda od pet godina. Naravno, ostaje uslov da ukupan period ne može biti duži od 10 godina, i to predstavlja apsolutnu zastarelost – rekao je advokat Nenad Cvjetićanin.

Rok zastarelosti, kaže Cvjetićanin, počinje da teče prvog dana kada je poverilac imao pravo da zahteva ispunjenje obaveze.


– Taj dan se zove dan dospeća, i on je naznačen na svakom računu, presudi, poreskom rešenju, kazni. Zastarelost nastupa kad istekne poslednji dan zakonom određenog vremena (roka) za zastarevanje duga – kaže advokat.

Poreski savetnik Milan Trbojević kaže da generalno postoje dva roka zastarelosti.

On objašnjava da rok zastarelosti od pet godina teče u principu ukoliko Poreska uprava u periodu od pet godina ne preduzme nikakvu aktivnost.

Ta aktivnost, kako dodaje, podrazumeva, slanje opomene ili pokretanje nekog postupka naplate.

Trbojević takođe objašnjava da postoji apsolutna zastarelost u periodu od 10 godina makar i ako su sprovodili aktivnost, piše Euronews.

– Ako nisu naplatili za 10 godina to je zastarelo i to je kraj – kaže on.

Kako se briše poreski dug zbog zastrelosti

Ako porez nije naplaćen pet godina, Trbojević kaže da je taj porez zastareo.


– Oni ništa nisu preduzeli i on je zastareo. Ako imate dugovanje recimo za porez na imovinu i nije naplaćeno u periodu od 10 godina, bez obzira što su oni slali opomenu, slali prinudnu naplatu, šta god su radili, sa te strane, taj porez imate pravo da obrišete po osnovu zastarelosti – rekao je Trbojević.

On je napomenuo da uvek poreski obveznik u toj situaciji mora sam da podnese inicijativu, odnosno zahtev da se briše dug zbog zastarelosti.

Kada je reč o brisanju poreskog duga na imovinu zbog zastarelosti, zahtev se podnosi lokalnoj poreskoj administraciji.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


Pet godina je relativna zastarelost, odnosno do nje može doći ukoliko se duguje, a poreski organ ne preduzima ništa u tih pet godina da naplati to potraživanje. – Međutim svaki pokušaj naplate, prekida zastarevanje i počinje novo računanje perioda od pet godina. Naravno, ostaje uslov da ukupan period ne može biti duži od 10 godina, i to predstavlja apsolutnu zastarelost – rekao je advokat Nenad

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR