Glas Javnosti

Ponovno poskupljenje cigareta: Standardinih 10 dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Akcizni kalendar donosi redovno „usklađivanje“ domaćih cena cigareta sa evropskim pa uvoznici i proizvođači menjaju cenovnike

Zbog redovnog usklađivanja akciza, dva puta godišnje, u januaru i potom za šest meseci u julu, cigarete pojedinih proizvođača u Srbiji su već krajem januara i početkom februara poskupele, dok će drugi proizvođači podići cene od 12. februara.

U Službenom glasniku je objavljeno da su od 29. januara poskupele cene cigareta proizvođača "Japan tobako internešenel" iz Sente, a "Filip Morisa Operejšens" iz Niša od 6. februara za po 10 dinara po paklici.


"Britiš amerikan tobako", kako je objavljeno za isto toliko, odnosno za 10 dinara, podići će cene cigareta od 12. februara.

Nakon ovih poskupljenja potrošači će najjeftinije pakovanje plaćati 340  dinara, a najskuplja paklica će koštati 620 dinara.

Međutim, ni novo poskupljenje nije dovoljan razlog za strastvene pušače da se odeknu cigarata, bez obzira što iz godine u godinu sve više novca moraju da izdvajaju za paklicu, piše Rina.

- Kad već dam 380 dinara za paklicu, tih 10 ili 20 dinara dodatno neće mi ništa značiti. Neću ostaviti pušenje iako su cigarete sve skuplje i skuplje. Ne bih rekla da je tako u drugim zemljama, na primer u Turskoj paket cigareta košta 13, a mi kod nas za taj novac možemo kupiti samo tri, četiri kutije - kažu za agenciju građani Čačka.

Ipak, ima i onih koji su oštri protivnici pušenja i smatraju da je to em porok opasan po zdravlje, em ogroman udarac na kućni budžet.

- Meni je otac dugo godina bio strastveni pušač i preminuo je upravo od raka pluća. Pušenje zaista ubija i toga moraju svi da budu svesni. Da ne govorim koliko novca treba za to, plaćate zapravo da vas truju. Nek pušite najjeftinije cigarete i to minimalno po jednu paklu na dan, pa vama je potrebno oko 10.000 dinara samo za to. Ali, mnogima je potrebno i mnogo više - dodaju građani.


Sustizanje Evrope

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju automatski svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

Novi specifični iznos akcize na cigarete u Srbiji u 2024. u periodu od 1. januara do 30. juna iznosi 92,61 dinara po paklici i viši je za 1,62 dinara po paklici od iznosa koji je bio do kraja 2023.

Vlada Srbije je u oktobru prošle godine povećala akcize na cigarete za 8%o, odnosno umesto 84,25 dinara država je od oktobra do kraja 2023. po jednoj paklici prihodovala 90,99 dinara.

To povećanje akcize je tada uticalo da neki proizvođači podignu cene cigareta za 10 dinara.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici.Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR