Glas Javnosti

U ČEMU JE RAZLIKA? Kako u penziju odlaze preduzetnici, a kako frilenseri?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kada se razmišlja o odlasku u penziju, obično se pod time smatra da je potrebno samo skupiti dokumentaciju o radnom stažu, ali ima kategorija penzijskih osiguranika koje imaju svoje specifičnosti.

Među njima su preduzetnici vlasnici radnji i tzv. frilenseri, odnosno svi oni koji rade na ugovor o delu.
Po generalnom pravilu, svi osiguranici kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) moraju da prekinu svoje zaposlenje, odnosno samostalnu delatnost, da bi ostvarili pravo na starosnu penziju.

Vlasnici preduzeća, preduzetnici koji su zaposleni u njemu mogu pravo na penziju da ostvare tako što će prekinuti radni odnos. Pritom će zadržati osnivački ulog i prava po tom osnovu u firmi. Ako žele da nastave da rade i posle toga, mogu ali mora da postoji bar jedan dan pauze između perioda po kom su ostvarili pravo na penziju i započetog perioda rada "u penziji".
Za administrativne radnike u Fondu "najproblematičniji" su osiguranici oni rade po ugovoru o delu. Kod njih je specifično to što trajanje radnog (penzijskog) staža uopšte ne mora da odgovara periodu trajanja ugovora.
Penzijski staž se, generalno, određuje na osnovu plaćenih doprinosa, a sam period osiguranja prijavom i odjavom zaposelnog koju podnosi poslodavac, odnosno onaj sa kim je osoba zaključila ugovor o radu.
Međutim, ugovori o delu su najčešće samo "otvoreni", tj. formalno im je određen samo početak trajanja ugovora, ali ne i kraj. Zbog toga je pre penzionisanja potrebno utvrditi datum prestanka trajanja ugovora.
Ukoliko osiguranik ne može da dostavi "papir" sa tim datumom, prestanak osiguranja utvrđuje se na osnovu poslednje registrovane uplate doprinosa.
- Slična je situacija i za frilensere, lica koja rade za inostrane poslodavce koji nemaju predstavništvo, kao i za one koji rade privremene i povremene poslove, samostalno ili preko omladinskih zadruga - napominju iz Fonda PIO.


Glas javnosti/ P03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR