Glas Javnosti
Posta

POLOVNJACI SKUPLJI OD NOVIH VOZILA: Zašto je došlo do potpunog poremećaja na tržištu automobila?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Nemačkoj je došlo do prave "eksplozije" cena, a kako piše "Bild" neke su za samo godinu dana zbog inflacije skočile za čak 94.8 odsto!

Cene benzina drastično su porasle pa je tako premium benzin skočio za 36,7 odsto, dok je premium benzin-plus povećan za 33,5 odsto, dok su cene dizela skočile za 52,7 odsto.

Posebno je bizarna činjenica da su određeni modeli polovnih automobila u ovom trenutku često skuplji od novih. Taj trend zabeležen je ne samo u Nemačkoj, već i u SAD.


Dok su novi automobili u Nemačkoj poskupeli u proseku za 4,8 odsto, polovni su skuplji za 25,3 odsto.

Pošto je potražnja mnogo veća od ponude, zbog problema sa lancima snabdevanja uzrokovanim sukobom u Ukrajini, došlo je do ogromnog skoka cena polovnjaka.

Kako su pisali američki mediji, neki proizvođači čak prodaju nova "nedovršena" vozila kojima nedostaju elektronske komponente, uz obećavanje da će ih instalirati kasnije kada delovi budu dostupni.

Jedan od glavnih razloga za skok cena je i činjenica da se novi automobili naručuju mesecima, nekada čak i do godinu dana unapred, dok je većina ljudi spremna da plati odmah za polovni auto nego da čeka tako dugo.

Problemi u autoindustriji nisu rezultat samo sukoba u Ukrajini, već su počeli još tokom pandemije. Kompanija TSMC sa Tajvana je najveći svetski proizvođač računarskih komponenti i držala je čak 50 odsto tržišta svih kompjuterskih čipova na svetu.

Kada je počela pandemija, TSMC je potpuno zatvorio pogone zbog vladinih mera, pa su zalihe neophodnih kompjuterskih komponenti brzo presušile i proizvodnja još uvek nije dostigla neophodan nivo.

Zbog toga su proizvođači automobila u problemu, pošto nemaju kompjuterske komponente koje su neophodne za vozila prenose novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP