Glas Javnosti

Pentagon kupuje rusku naftu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ova šokantna informacija dolazi usred tekućeg embarga i izaziva ozbiljne sumnje u doslednost američke vlade u sprovođenju vlastitih sankcija.

U ekskluzivnom istraživanju Vašington Post otkriva da Pentagon, i pored važećih sankcija protiv Rusije, sprovodi kontroverzan poslovni poduhvat – nastavlja da nabavlja naftne derivate proizvedene od ruske nafte.

Prema izveštaju, naftni proizvodi izrađeni od ruske nafte nastavljaju da stižu do ključnog dobavljača goriva za Pentagon, rafinerije "Motor Oil Hellas" na Egejskom moru u Grčkoj. Ova ruta, koja uključuje prevoz ruske nafte preko crnomorskih luka do skladišta u Turskoj, pružila je mogućnost prikrivanja ruskog porekla naftnih proizvoda putem višestrukih promena vlasništva pre nego što stignu u Grčku.


Prema analizi podataka o praćenju brodova, ova praksa je omogućila Pentagonu da nastavi s neometanom nabavkom goriva čiji je izvor ruski, iako je zvanično zabranjena od strane SAD.

- Ne vidim nikakav drugi mogući zaključak osim da rusko gorivo dolazi u Motor Oil Hellas - poručio je Robert Auers, analitičar tržišta rafinisanih goriva.

Istraživači su otkrili da su otkako su sankcije EU i G7 stupile na snagu prošlog februara, ruske isporuke Dortjolu iznosile ukupno 2,7 miliona barela, ili više od 69 odsto mazuta isporučenog morem. Ovi podaci podstiču zabrinutost u vezi sa doslednošću američke politike prema Rusiji, posebno u svetlu recentnih geopolitičkih tenzija.

Unatoč kontroverzi i očiglednim protivrečnostima, Pentagon je, prema navodima istraživača, potpisao nove ugovore sa "Motor Oil Hellas" vredne gotovo milijardu dolara nakon stupanja na snagu američkog embarga na rusku naftu u martu 2022. godine.


Ova informacija budi pitanje o transparentnosti i doslednosti američkih sankcija, dok se istovremeno postavlja pitanje kako će se ova afera odraziti na diplomatske odnose između SAD-a i Rusije.




Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR