Glas Javnosti

NIKAD VIŠE POSLOVA ZA RAD OD KUĆE: Na ceni IT STRUČNJACI, DISPEČARI i PREVODIOCI

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poslovi koji se efikasno mogu obavljati od kuće doživeli su svoju ekspanziju nedugo nakon izbijanja pandemije Korona virusa.

Poslodavci i zaposleni su se najpre obreli u čudu, a potom shvatili da ovakav model rada donosi mnoge benefite, poput manjih troškova i lakše organizacije.

Pojedinim zemljama sveta pandemija nije bila neophodna kako bi uvideli sve pogodnosti koje rad od kuće nosi, ipak, pravu eksploziju potražnja za ovakvim poslovima doživela je nakon marta 2020. godine.



Miloš Turinski ispred portala Infostud ističe da su IT poslovi, kao i kada je reč o poslu u  kancelariju, preuzeli oko 50% ukupne ponude. 

"Pandemija je svakako bila neka vrsta test perioda, poslodavci su bili uplašeni od činjenice da neće moći da kontrolišu produktivnost i motivaciju zaposlenih. Što se tiče zastupljenosti ponude poslova, domen IT je i dalje dominantan, gotovo 50%" - ističe Turinski. 

Sagovrnik Nove napominje da je pandemija probudila zaintersovanost mnogih i otvorila vrata različitih poslova, a svako da su uz IT najzastupljeniji poslovi u oblasti marketinga i promocoje svake vrste. 



Mnoge strane kompanije odlučile su da na brz i efiksan način otvore svoje poslovanje i u Srbiji, a to se pre svega odnosi na call centre, za šta Vam je porebno da posedujete telefon, dobar kompjuter i internet, što je sasvim dovoljno.

Turinski dodaje da su mnoge kompanije zadržale modele rada od kuće, pa sada primenjuju princp u kom zaposleni deo radne nedelje provode u kancelariji, a deo kod svoje kuće. 

Poznavaoci stranih jezika, takođe su među onima koji su profitirali radom od kuće, jer je interesovanje za učenjem novih jezika bilo na vrhuncu. 



Kako je Nova, ranije pisala Iako je internet prepun oglasa putem kojih možete da pronađete dobar posao od kuće i da zaradite zadovoljavajuću sumu novca, nisu retke ni prevare. Treba biti pažljiv, kako ne biste doveli sebe u situaciju da za posao koji ste obavili ne dobijete novac koji vam je prethodno garantovan.

Pre svega, potrebno je koristiti pouzdanu platformu, za koju znate da je odgovarajuća za vas, bilo na vašeg ranijeg iskustva, bilo na osnovu iskustva ljudi iz vašeg okruženja.



Ukoliko nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito – verovatno i nije istinito. Za početak, raspitajte se koliko možete da zaradite na poziciji za koju aplicirate. Ukoliko vidite da je početna plata znatno veća od one koju nude svi ostali poslodavci, možda je potrebno da se više raspitate o poslodavcu i samoj kompaniji.

Poslovi sa oznakom "hitno" mogu biti problematični – zato je važno da znate da nijedan posao nije toliko hitan, da ne možete da razmislite o ponudi, piše Nova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR