Glas Javnosti

PORTUGAL PREDUZEO ODLUČNE KORAKE: Korumpirani političari koji su radili u korist rudarenja litijuma izvode se pred lice pravde

Svet
Autor: Glas javnosti

PSP pretresa Koštinu zvaničnu rezidenciju i ministarstvo zaštite životne sredine i infrastrukture. Takođe vrši racije kancelarije Vlade zbog poslova sa litijumom.

Premijerova kancelarija je saopštila da on treba kasnije danas da se obrati naciji.

U nekoliko zgrada portugalske vlade izvršen je danas pretres u okviru istrage navodnih nezakonitosti prilikom sklapanja poslova u vezi sa litijumom i tzv čistim vodonikom, rekli su zvaničnici, dok su lokalni mediji javili da su privedene dve osobe bliske premijeru.


List Publiko je objavio da je najmanje pet osoba privedeno, uključujući šefa kabineta premijera Antonija Košte, Vitora Eškarija i poslovnog konsultanta Dioga Lakerda Maćada koji je premijerov prijatelj.

Gradonačelnik grada Sineša je među privedenima, kao i dva preduzetnika, navodi Publiko, ističući da postoje investicioni planovi za izgradnju hidrogenskih postrojenja u Sinešu.

Premijerova kancelarija je potvrdila da su izvršeni pretresi vladinih prostorija, ali je odbila da dalje komentariše, preneo je Rojters.

Prema pisanju lokalnih medija, istražitelji su danas izvršili pretres u nekoliko vladinih zgrada, uključujući službenu rezidenciju premijera, Ministarstvo životne sredine i Ministarstvo za infrastrukturu.

Portugalska policija rekla je za britansku agenciju da su njeni službenici pomagali istražiteljima prilikom pretresa.


Državni tužioci saopštili su u januaru da se vodi istraga o poslovnim projektima litijuma i vodonika, ali tada nisu naveli imena osumnjičenih.

Sa 60.000 tona otkrivenih rezervi, Portugalija je već najveći evropski proizvođač litijuma.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR