Glas Javnosti

OD SADA IMATE ROK! Evo šta će ubuduće da bude sa građevinama koje se NE ZAVRŠE na vreme

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Procenjuje se da u Srbiji ima čak 20.000 nezavršenih objekata, iako Zakon predviđa i početak i završetak gradnje.

Da bi nesavesne investitore naterala da završe započeto, država je odlučila da svi koji su do 11. septembra 2009. dobili građevinske dozvole imaju još četiri godine da ih završe i pribave upotrebne dozvole.

Najviše nezavršenih objekata sa građevinskom dozvolom dobijenom i pre 2009. nalazi se u prestonici. Mnogi objekati su napušteni, a inspekcija nema mogućnost da reaguje, jer u većini građevinskih dozvola rok za završetak nije preciziran, piše RTS.

Stručnjaci poručuju da bi zakonom trebalo naterati investitore da započete objekte završe. U sređivanju mape nezavršenih objekata mogla bi da pomogne evidencija u kojoj je navedeno kome je Grad dodelio lokacije i građevinsku dozvolu za gradnju.

Problem brojnih napuštenih gradilišta je zapravo posledica različitih zakona i najčešće neefikasne lokalne samouprave i po nekad komplikovanih sudskih sporova da se nekom oduzme lokacija. Po nekoj statistici verovatno negde oko 100.000 neizgrađenih stanova je ostalo u planovima", navela je arhitekta Branka Bošnjak.

Sada su na potezu lokalne samouprave. Prvi korak je popis gradilišta kako bi se došlo do tačnog broja poslovnih i stambenih objekata zaraslih u korov. Nakon toga i slanje rešenja o porezu na imovinu onima koji ne ispunjavaju obaveze.

Porez je jedan od mehanizama koji potera ljude ako ne završe objekat i dobije se rešenje za plaćanje poreza na imovinu. Taj objekat ne donosi nikakav prihod, znači ne koristi se za namenu, kaže Biljana Trifunović, poreski konsultant.

U resornom ministarstvu tvrde da su vlasnici nezavršenih objekata sada u obavezi da ih završe i pribave upotrebnu dozvolu. Ukoliko u naredne četiri godine to ne urade, nadležni organ koji je izdao prvu građevinsku dozvolu mora da donese rešenje kojim utvrđuje prestanak njenog važenja.

To rešenje se dostavlja nadležnoj građevinskoj inspekciji i to je sankcija odnosno jedina kazna koja je dalje u postupku inspekcijskog nadzora za takav objekat kao za svaki drugi bespravni objekat, rekla je Aleksandra Damnjanović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Izmene zakona odnose se isključivo na objekat i ne zadiru u vlasnička prava na građevinskom zemljištu.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Ja u 23.12.2021 14:03:20 h
     0 

Konacno da se investitori i suinvestitori stave ood kontrolu drzave a stetu koju su naneli plate kupcima i drzavi na odgvornost pred pravosudnim organima


 

HOROSKOP