Glas Javnosti

SAVA CENTAR BI MOGAO DA POSTANE KULTURNO DOBRO: Šta bi to značilo kada je ova kultna građevina u pitanju?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na konferenciji u Starom dvoru zamenik gradonačelnika Vesić rekao je da je Grad dao predlog da se Sava Centar proglasi kulturnim dobrom. To bi značilo da na njegovoj rekonstrukciji ne može ništa da se radi bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- To znači da tamo, prilikom rekonstrukcije, neće moći šraf da bude zamenjen bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture, to jest da će sve biti sačuvano - istakao je Vesić

On je na konferenciji u Starom dvoru podsetio da je taj objekat posle više pokušaja prodat, kao i da je, kada je Grad oglasio tender, navedeno da je u toku proces proglašenja Sava centra za kulturno dobro.

- To znači da tamo, prilikom rekonstrukcije, neće moći šraf da bude zamenjen bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture, to jest da će sve biti sačuvano - istakao je Vesić i dodao da su postojale razne priče u javnosti kako će tamo da se pravi hotel...

Naveo je da kulturno dobro, kao i svugde u svetu, može da bude i u državnom i u privatnom vlasništvu, ali da se zna kako se njime rukovodi.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković rekla je da su zaposleni u toj ustanovi radili na proučavanju tog objekta i dodala da je zbog svih njegovih estetskih, funkcionalnih i istorijskih vrednosti urađen predlog odluke da se proglasi za kulturno dobro, koji je dostavljen Vladi Srbije.

- Vlada, koja ima izuzetnu naklonost prema spomeničkom nasleđu Beograda, pored Sava centra istog dana je utvrdila i jednu prostornu kulturno-istorijsku celinu za spomenik kulture, a to je Smiljanićeva ulica - rekla je Vučković.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR