Glas Javnosti

Od prodaje Jizi patika adidas dao 150 dolara u humanitarne svrhe

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija očekuje da ove godine zaradi oko 250 miliona evra od prodaje preostalih Jizi patika

Nemački proizvođač sportske opreme prekinuo je partnerstvo sa američkim reperom Kanje Vestom u oktobru 2022. godine zbog njegovih antisemitskih i drugih uvredljivih komentara na društvenim mrežama i tokom intevjua. Sada je Adidas saopštio da je donirao ili planira da donira više od 150 miliona dolara grupama i organizacijama koje se bore protiv antisemitizma i drugih oblika mržnje.

Ovaj novac dolazi od prodaje Jizi obuće tokom prošle godine.
Nakom raskida partnerstva sa američkim reperom, kompanija je u skladištima imala nagomilanih Jizi patika u vrednosti od 1,2 milijarde evra (1,3 milijarde dolara).

Adidas je odlučio da proda neke od preostalih patika u serijama, sa dva izdanja prošle godine i još jednim koje je lansirano krajem prošlog meseca, te da donira deo prihoda organizacijama za borbu protiv mržnje.


Donacije su otišle Ligi protiv klevete i Institutu za društvene promene Filoniz & Keta Flojd, koji vodi zagovornik socijalne pravde Filoniz Flojd, brat Džordža Flojda.

Neto prodaja onoga što je ostalo od ove linije obuće donela je oko 750 miliona evra prošle godine, u poređenju sa više od 1,2 milijarde evra u 2022. godini, izvestila je kompanija.

Adidas je saopštio da je odluka o prodaji velikog dela Jizi inventara i poboljšanje operacije pomoglo da prošle godine ostvari operativnu dobit od 268 miliona evra, što je pad od skoro 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija je okrivila visoku poresku stopu za završetak godine sa neto gubitkom od 58 miliona evra, velikim preokretom od neto prihoda od 254 miliona evra u 2022. godini.

Kompanija očekuje da ove godine zaradi oko 250 miliona evra od prodaje preostalih Jizi patika.



Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR