Glas Javnosti

"Adidas" upozorio na pad prodaje u Americi: Usporio ih Kanje Vest

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

"Adidas" je upozorio na pad prodaje na svom prenatrpanom severnoameričkom tržištu 2024. godine, pošto nemački brend sportske odeće nastavlja da rasprodaje svoje preostale zalihe Yeezy modela.

Očekuje se da će prodaja neutralne valute u Severnoj Americi opasti na srednju jednocifrenu stopu u 2024. godini, ali se predviđa da će zabeležiti srednji jednocifreni rast širom sveta uprkos upornim „makroekonomskim izazovima i geopolitičkim tenzijama“, saopštila je kompanija.

"Adidas" je potvrdio da je njegov operativni profit u 2023. iznosio 268 miliona evra (292,9 miliona dolara) na osnovu prodaje neutralne valute, znatno iznad ranijih očekivanja, jer kompanija nastavlja da trpi udarce od prestanka svoje linije Yeezy - maloprodajnog lanca obuće proizvedene u saradnji sa američkim reperom Kanjeom Vestom.

Za četvrti kvartal, kompanija je zabeležila operativni gubitak od 377 miliona evra. Odbor je predložio paušalnu dividendu od 0,70 evra po akciji.

- Iako još uvek nedovoljno dobro, 2023. je završila bolje nego što sam očekivao na početku godine - rekao je izvršni direktor Bjorn Gulden u izjavi.
- Uprkos tome što smo izgubili mnogo prihoda i veoma konzervativne strategije prodaje, uspeli smo da ostvarimo stalne prihode. Očekivali smo da ćemo imati značajan negativan operativni rezultat, ali smo ostvarili operativni profit od 268 miliona evra.

 

"Adidas" je potvrdio preliminarne rezultate objavljene krajem januara, kada je objavio da neće otpisati većinu svog Yeezy inventara i da će umesto toga prodati preostale cipele po nižoj ceni.

Gigant sportske odeće bio je primoran da prekine liniju Yeezy nakon što je prekinuo partnerstvo sa Kanjeom zbog niza antisemitskih primedbi koje je reper izneo 2022.

"Adidas" je rekao da je ukidanje predstavljalo povlačenje od oko 500 miliona evra u poređenju sa istim periodom prošle godine do 2023. godine, iako je prodaja delova preostalog zaliha u drugom i trećem kvartalu pozitivno uticala na neto prodaju za oko 750 miliona evra.

- Sa veoma disciplinovanim procesom izlaska na tržište i kupovine, smanjili smo naše zalihe za skoro 1,5 milijardi evra. Sa izuzetkom SAD, sada imamo zdrave zalihe svuda, rekao je Gulden.


On je dodao da kompanija očekuje određeni rast u prvom kvartalu 2024. i dalji rast u drugoj polovini godine.

- Imamo još puno posla da uradimo, ali sam veoma uveren da smo na pravom putu. Ponovo ćemo vratiti "Adidas". Dajte nam malo vremena i ponovo ćemo reći – dobili smo ovo! rekao je.

"Adidas" je predvideo operativni profit od oko 500 miliona evra u 2024, sa očekivanim nepovoljnim efektima valute da će „značajno uticati na profitabilnost kompanije“ zbog štetnih uticaja i na prijavljeni prihod i na razvoj bruto marže.

Akcije "Adidasa" su pale za 1,5% u ranoj trgovini u sredu.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR