Glas Javnosti

OČEKIVANI POREMEĆAJI: Cena autogasa nikad bliža ceni benzina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena autogasa odnedavno je nikad bliža ceni benzina. Litar autogasa ovog jutra po litru iznosi 107 dinara, a u januaru je bila 73 dinara za godinu dana. Urednica Energije Balkana Jelica Putniković kaže da je više faktora uticalo na rast cena - poskupljenje sirove nafte i gasa, ali i rusko ukrajinska kriza koja utiče na cene jer je deo TNG-a uvožen iz Rusije i Ukrajine.

Na pitanje da li će doći do daljih poskupljenja, Putniković za N1 kaže da sve zavisi od toga kako će se kretati cena sirove nafte.


„Kada je počeo rat Rusije i Ukrajine skočila je cena sirove nafte, a kada su krenule sankcije prema Rusiji pala je cena na 100 dolara po barelu, ona je sada oko 112 dolara. Imamo fluktuaciju cena. Najave da će Evropa uvesti sankcije na uvoz ruske nafte dodatno otežavaju trgovinu sirovom naftom i naftnim derivatima“, istakla je ona, a prenosi N1.

Naglasila je i da se u Evropi zatvaraju rafinerije, a prirodni gas i nafta su sirovine za proizvodnju autogasa.

Kod nas se TNG dobija oko dve trećine iz domaće proizvodnje, a oko trećina se uvozi i to je problem, dodala je Putniković. Ističe i da je i kod nas gorivo poskupelo jer su cene usklađene sa cenama u regionu, a imamo i akcize na TNG.

Srbija je, kako dodaje, zemlja u kojoj se forsiraju polovni automobili i mi smo verovatno jedini u regionu koji nismo zabranili njihov uvoz. U pitanju su veliki potrošači goriva i ljudima je bio normalno da ugrade gas i da se presumere na potrošnju autogasa, ali to iziskuje servis i licence. To se isplatilo kada je cena gasa bila polovina cene benzina, ali

sada je taj paritet poremećen. "Imamo i skuplje benzine, već sad je pitanje koliko se isplati i niko ne može da predvidi kako će se kretati cena nafte i naftnih derivata", rekla je Putniković.


Podseća i da je u Srbiji ograničena samo cena jedne vrste benzina i jedne vrste dizela, te da je država pustila tržište da reaguje.

Ono što svi ukazuju je da je akciza prevelika u Srbiji, na TNG je tri puta veća u odnosu na neke druge zemlje, kaže urednica Energije Balkana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR