Glas Javnosti

Industrija igara na sreću u Srbiji: Izazovi i prilike

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Industrija igara na sreću u Srbiji je još uvek mlada, ali se rapidno razvija. Kao i svaki rast, i ovaj karakterišu brojni izazovi i prilike koje priređivači igara, developeri i sami igrači mogu da iskuse.

U mnogim državama sveta, vlasti pronalaze razne načine da regulišu ova tržišta. U Srbiji, regulativa kazina i kockarnica je jedna od važnih tema, a o licenciranim kazinima možete saznati na sajtu koji se bavi recenzijom online kazina.

Zakonska Regulativa kao najvažniji faktor

Vlasti mnogih država širom sveta već duže vreme regulišu ove privredne grane. Na godišnjem nivou, zemljama poput Kine i Amerike ova industrija donosi prihod od oko 40 milijardi dolara, što je ozbiljan priliv u bužet. Iz tog razloga je veoma važno na pravi način regulisati svaki segment poslovanja online operatera, a uticati i na odgovorno ponašanje samih igrača.

U Srbiji postoji Zakon o igrama na sreću koji reguliše ovo tržište, a operaterima koji ispune sve zahteve, na kraju dugog i detaljnog procesa, izdaje se licenca. Neki od ovih zahteva uključuju uplatu naknade za dozvolu u iznosu od 500.000 evra, osnovni kapital privređivača u iznosu 250.000 evra, obezbeđenje zaštite podataka igrača i isplate u slučaju dobitka, i tako dalje.

Pomenuti zahtevi mogu da predstavljaju značajne izazove za nove operatere, tako da najveći deo srpskog tržišta još uvek drže dobro poznata imena.

Prema Zakonu o Igrama na sreću, zabranjeno je učestvovati u o igrama koje priređuju strani operateri i iz Srbije na njih uplaćivati novac. Takođe, srpski operateri imaju problem da dobiju licencu za poslovanje u Evropskoj Uniji. Ranije je postojala jedna EU licenca, a danas je čestaa praksa da svaka država izdaje svoju licencu, što je dodatni izazov.

Još jedan izazov predstavlja Opšta regulativa o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Veliki broj online kazina i kladionica nalazi se u zakonskom procepu pokušavajući da primeni mere za odgovorno klađenje, uz poštovanje privatnosti svojih korisnika. Problem se javlja kada je potrebno pratiti korisnike, i ponekad ograniliti ili ukinuti pojedne korisničke naloge.

Kriptovalute i industrija igara na sreću

Kriptovalute, kao jedna od najpopularnijih tema u svetu online klađenja i kockanja, otvorile su vrata za mnoge dileme. Naime, u svetu već postoji veliki broj sajtova za igre na sreću koje prihvataju kriptovalute kao platno sredstvo. Ipak, ove digitalne valute su još uvek siva zona u Srbiji, s obzirom na to da Zakon o porezu na dohodak građana onemogućava naplatu u kriptovalutama. Zbog toga, kockanje i kriptovalute još uvek nisu dobile zeleno svetlo u Srbiji.

Takođe, još jedan od razloga zašto se odlaže sa uvođenjem kriptovalute u srpske online kladionice i kockarnice je AML regulativa (anti-money laundering). Cilj ove regulative je da spreči pranje nova pomoću kriptovaluta.

U najboljem slučaju, srpsko zakonodavsto će se uskoro pozabaviti i ovim temama, pa u našim online kazinima i kladionicama možda i ugledamo sekciju sa ovim novim, već popularnim, metodama plaćanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR