Glas Javnosti

NOVI ŠOK ZA GRAĐANE! Struja za domaćinstva poskupljuje 30 odsto, a za privredu 70!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da EPS-u u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30 a privredi za 70 odsto, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.

Cena električne energije u Srbiji za domaćinstva se koriguje tako što EPS uputi zahtev Agenciji za energetiku Srbije podnoseći troškovnik kojim ga pravda. AERS je ta koja procenjuje da li je zahtev EPS opravdan ili ne i u zavisnosti od toga ga i odobrava. S obzirom da je EPS u vlasništvu države, republička Vlada ima presudan uticaj na to sa kakvim će zahtevom EPS izaći pred Agenciju za energetiku. 


U slučaju da nadležni usvoje odluku da struja u Srbiji za domaćinstva poskupi za 30 odsto, to bi predstavljalo enormni udar na životni standard i kućni budžet građana. Naime, poslednji put struja je za domaćinstva poskupela 1. februara prošle godine i to za 3,4 odsto. Agencija za energetiku Srbije je tada usvojila zahtev EPS za korekciju cene električne energije i njen aktuelni iznos je 7,8 dinara po kilovat satu. Na taj način prosečni računi za struju su uvećani za 122 dinara odnosno iznose oko 3.700 dinara na mesečnom nivou. 

Iako je Agencija za energetiku naglasila da je i nakon te korekcije cene električne energije ona i dalje niža od cena u zemljama regiona i Evrope stručna javnost je tada ocenila da je reč o novom nametu za ionako već osiromašene građane kao i da je poskupljenje struje u toku epidemije korona virusa nekorektan i neopravdan potez.
 

S obzirom da je poskupljenje od 3,4 odsto izazvalo negativnu reakciju ne samo individualnih potrošača već i stručne javnosti, sasvim je jasno da bi odluka nadležnih da struja poskupi za čak 30 odsto za domaćinstva izazvala veliko nezadovljstvo i gnev u javnosti, ocenjuje Demostat.

Naime, ako bi se to ostvarilo, računi individualnih potrošača bi se uvećali za oko 1.100 dinara. Tako enormno poskupljenje posebno bi teško podneli oni koji svoje stanove zagrevaju na struju, a takvih u Srbiji nije malo. Mnogi od njih su na to prinuđeni zbog loše materijalne situacije a grejanje na struju je još uvek jedan od najjeftinijih načina da se zagreje dom. 


Što se tiče privrede, takođe nema sumnje da bi i njena reakcija na poskupljenje od 70 odsto bila u potpunosti negativna. Krajem prošle godine zbog energetske krize cene struje na inostranim berzama su naglo rasle i dostizale astronomske cifre zbog čega se EPS odlučio da podigne cenu električne energije za privredu u našoj zemlji. To je pravdano time da iako proizvođač struje, EPS je istovremeno prinuđen i da je uvozi i plaća po visokim cenama na stranim berzama.  

U priču se naknadno umešala i Vlada Srbije koja je usvojila zaključak kojim se preporučuje da EPS kupcima struje na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju strujom zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po megavat satu bez poreza na dodatu vrednost u periodu od 1. januara do 30.juna tekuće godine. 

Predstavnici privrede su pak ocenili da je i takva cena, ograničena od strane Vlade, takođe poskupljenje u iznosu od oko 50 odsto. Privrednici su istakli da je to za njih potpuno neizdržljivo te da će zbog toga morati da povećaju cenu svojih proizvoda kako bi opstali na tržištu. U međuvremenu smo se zaista i suočili sa skokom cena brojnih proizvoda, naročito nakon vojne intervencije Rusije u Ukrajini 24. februara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR