Glas Javnosti

NOVI PLANOVI: Izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda u Novom Sadu počeće 2023. godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kako bi otpadne vode kanalizacionog sistema Novog Sada ubuduće odlazile u Dunav prečišćene po najsavremenijim evropskim standardima, proteklih nekoliko godina obavljen je značajan deo priprema za ostvarivanje velikog i skupog projekta izgradnje centralnog prečistača (CP) koji će biti lociran, u skladu sa ranije donetom odlukom Skupštine grada, na lokaciji Rokovog potoka na sremskoj strani grada.

To pitanje regulisano je i u okviru Plana generalne regulacije Petrovaradina, dokumenta usvojenog na sednici Skupštine grada sredinom septembra ove godine, u kojem je navedeno da će objekat tog centralnog gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti lociran na desnoj obali reke, na površini od 14,5 hektara.
- Kapacitet budućeg prečistača biće 400.000 stanovnika, uz mogućnost proširenja do 500.000. Sva prateća infrastruktura biće prilagođena toj maksimalnoj izgrađenosti – precizirano je u planu, prenosi portal Ekapija.

Početak prve faze izgradnje CP predviđen je za iduću 2023. godinu a, kako je navedeno u planu, završna faza trebalo bi da bude gotova oko 2035. godine. Eksploatacioni vek tog postrojenja procenjuje se na 30 godina.
Jedan od najznačajnijih i najvrednijih objekata izgrađenih u sklopu priprema za izgradnju CP jeste Nova glavna crpna stanica (NGCS), locirana na levoj obali Dunava u neposrednoj blizini novog drumsko-železničkog mosta i Kvantaške pijace, za čiju je prvu fazu izgradnje iz gradske kase bilo izdvojeno ukupno 860 miliona dinara.
U okviru tog velikog i važnog projekta CP neophodno je da bude urađene i niz pratećih kolektora i crpnih stanice na različitim lokacijama.

Ukupna vrednost prve faze izgradnje CP, prema procenama Prethodne studije izvodljivosti, projektovana je na 70 mil EUR, ali se očekuje da taj iznos bude znatno viši, čulo se u raspravi na jednoj od ranijih sednica Skupštine grada.
Izrada Prethodne studije izvodljivosti s Generalnim projektom za CP koštala je 300.000 EUR, a taj novac je obezbeđen iz evropskog Fonda za tehničku podršku za Zapadni Balkan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR