Glas Javnosti

POSLE NIŠA I NOVI SAD NA REDU: Oko sokolovo od početka 2023. godine u Novom Sadu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vozila koja će koristiti sistem "Oko sokolovo" od početka 2023. godine, pristigla su u Novi Sad, saznaje 021.rs.

U pitanju je pet terenskih vozila Dacia sandero, koja su zajedno sa pratećom opremom plaćena 45,9 miliona dinara, odnosno 78.000 EUR po automobilu. Vozila su isporučila firme Stojanov auto i Ada System, koje su bile jedini ponuđači na tenderu.
Iako su prvobitne najave bile da će "Oko sokolovo" početi da "operiše" Novim Sadom tokom novembra, prema nezvaničnim saznanjima 021.rs, to će se dogoditi početkom naredne godine, piše 021.rs.

Osim registracije i obuke komunalnih milicionera koji će upravljati vozilom i opremom, potrebno je vreme i za probni rad, kada ne bi trebalo da bude kažnjavanja vozača u Novom Sadu.
U Gradskoj kući za 021.rs navode da će javnost o svemu biti obaveštena na vreme.
- Sistem za elektronsko snimanje prekršaja je u pripremnoj fazi. Pre puštanja sistema u rad, javnost će biti blagovremeno informisana - kratko su naveli za 021.rs.
Svako vozilo za kažnjavanje nepropisnog parkiranja imaće pet kamera sa uglom snimanja od 360 stepeni, uz prepoznavanje registarskih tablica. Takođe, imaće četiri kamere visoke rezolucije koje će snimati non-stop, a koristiće se za analizu situacija. Uz to, biće opremljeni i drugom opremom neophodnom za identifikaciju prekršioca.
Iz novosadske uprave su pre nabavke vozila naveli da će već u prvim danima primene "procesuirati" više od 1.000 prekršilaca dnevno.

Novi Sad je, osim vozila, kupio i deset električnih bicikala koje će komunalna milicija koristiti za istu namenu, ali u pešačkoj zoni, na trotoarima i biciklističkim stazama.
Kada početkom 2023. godine Novi Sad počne da koristi "Oko sokolovo" biće među retkim gradovima u Srbiji koji primenjuju ovaj sistem za kažnjavanje nepropisno parkiranih vozača. Upotrebu je započeo Beograd pre dve godine, a zatim je njegov primer sledio Niš.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR