Glas Javnosti

NIGDE NE CVETAJU RUŽE: Sve skuplja struja na berzama u regionu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema mesečnom izveštaju operatora berze, prosečna cena električne za bazno opterećenje u novembru 2022. godine na dan unapred tržištu (DAM) je za 7% više u odnosu na oktobar – 205,95 evra po MWh. Energy Distribution Services (EDS), rumunski snabdevač električnom energijom, iznenadio je učesnike na tržištu nakon što je ugovorio kupovinu električne energije na berzi OPCOM po viskoj ceni, od oko 294

Bugarska: Prosečna cena na IBEX DAM 220,14 evra po MWh u novembru

Prosečna cena električne za bazno opterećenje u novembru 2022. godine na dan unapred tržištu (DAM) Nezavisne bugarske berze IBEX iznosila je 220,14 evra po MWh, što je za 7% više u odnosu na oktobar – 205,95 evra po MWh, prema mesečnom izveštaju operatora berze.

Cena za vršno opterećenje na DAM takođe je povećana u novembru, za 15%, na sa 225,03 evra po MWh u oktobru na 258,47 evra po MWh, prenosi portal Ekapija.


Maksimalna cena po satu u prethodnom mesecu iznosila je 503,55 evra po MWh, a minimalna 44,7 evra po MWh.

Istovremeno, ukupan obim trgovine na IBEX DAM povećan je za 31%, na 2,277 miliona MWh, dok je prosečan dnevni volumen povećan za 35%, na 75.906 MWh.

Prosečna ponderisana cena na tržištu unutar dana (IDM) IBEX povećana je za 1%, sa 208,8 evra po MWh u oktobru na 211,48 evra po MWh u novembru.

Ukupan volumen na IDM u novembru iznosio je 124.504 MWh, što je za 7,2% više u odnosu na 116.095 MWh u oktobru.

Rumunija: Cena električne energije za prvi kvartal 2023. dotiže 294 evra po MWh

Energy Distribution Services (EDS), rumunski snabdevač električnom energijom, iznenadio je učesnike na tržištu nakon što je ugovorio kupovinu električne energije na berzi OPCOM po viskoj ceni, od oko 294 evra po MWh, za isporuku u prvom kvartalu 2023. godine.


Electrocentrala Bukurešt, proizvođač električne i toplotne energije, ponudio je na prodaju, na tržištu za bilaterlane ugovore – metod proširene aukcije, devet paketa električne energije, u bandu, ukupne snage 60 MW, sa isporukom u prvom kvartalu 2023. godine. Tražena cena iznosila je 1.300 leva (264 evra) po MWh.

To je maksimalan trošak nabavke koji država priznaje snabdevačima prilikom kompenzacije razlike između kupovne cene i gornje granice po kojoj mogu da prodaju električnu energiju krajnjim kupcima. Dakle, ukoliko snabdevač kupuje električnu energiju postavljenog praga, ostvariće gubitak.

Zbog toga ovaj potez EDS-a predstavlja veliko izenanđenje na tržištu. Nije jasno da li se snadbevač nada da će uz neke ranije kupovine ostati ispod propisanog praga od 264 evra po MWh, ili očekuje da će kupljene količine moći da preproda na spot tržištu po višim cenama u prvom kvartalu iduće godine.

Za svih osam paketa Elcena ponude su podneli veliki snabdevači, poput Enela, E.On-a i Tinmara, po cenama do 284 evra po MWh, ali je EDS ponudio najvišu cenu i uspeo da kupi ukupne ponuđene količine po ceni koja se kretala između 291 i 294 evra po MWh.

Region: Prosečna spot cena električne energije u prvih deset dana decembra 364,5 evra po MWh

Prema podacima o kretanju cena na mađarskoj berzi HUPX za isporuku u subotu, 10. decembra, prosečna cena jednog MWh električne energije (za bazno opterećenje) iznosi 406,99 evra po MWh, saopštio je makedonski snabdevač EDS.

Cena električne energije u subotu tokom dana, od 9 do 20 časova (vršno opterećenje), dostigla je 480,13 evra po MWh dok prosečna cena u prvih deset dana decembra meseca iznosi 364,53 evra po MWh – to je za blizu 142 evra iznad cene po kojoj se trgovalo električnom energijom tokom prethodnog meseca.

Imajući u vidu trenutnu situaciju na energetskom tržištu u Evropi i svetu, važno je da se podigne svest o važnosti racionalne potrošnje električne energije, kao i redovnog izmirivanja računa kako bi se očuvala stabilnost snabdevanja, dodaje EDS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR